Usvojeni planovi vakcinacije u BiH

Region 21. jan. 202120:491 komentar
Podeli:
KoronaVak, CoronaVac, kineska vakcina
Foto: REUTERS/Amanda Perobelli/File Photo

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS) usvojile su na odvojenim sednicama, plan vakcinacije protiv kovid-19.

Vlada FBiH se prijavila za nabavku vakcina putem Kovaks mehanizma za vakcinisanje 20 odsto populacije (800.000 doza), kao i nabavku pomoćnih sredstava i zaštitne opreme za zdravstvene radnike putem Zajedničke nabavke Evropske komisije.

U informaciji Plana vakcinacije u FBiH navodi se i da su izmenjene tarife zdravstvenih usluga u FBiH, čime je cena testiranja na SARS-CoV-2 dodatno smanjena na 96 konvertibilnih maraka (oko 50 evra), a serološkog testiranja na 36 KM (oko 20 evra), prenela je Radio Slobodna Evropa.

Kako je saopšteno iz Vlade RS, za sprovođenje Plana vakcinacije zadužuju se Institut za javno zdravstvo RS i druge entitetske zdravstvene ustanove.

Plan sadrži, između ostalog, planiranje i koordinaciju kampanje vakcinacije, prioritetne grupe, upravljanje ljudskim resursima potrebnim za kampanju vakcinacije i trening osoblja, čuvanje i distribucija vakcina i priprema hladnog lanca, monitoring vakcinacije, prikupljanje, prijavljivanje i korišćenje podataka iz nadzora nad kovid-19.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i dva entitetska premijera – Fadil Novalić i Radovan Višković odlučili su danas na sastanku u Sarajevu da će BiH krenuti u direktnu nabavku Fajzer, ruske i kineske vakcine.

Komentari

Vaš komentar