Ustoličenje uz podele i nerede, mitropolit Joanikije postao „dostojan“

Region 05. sep 202119:42 > 19:4417 komentara
Podeli:

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije.

Od zvuka helikopterske elise nije mogao da čuje zvona cetinjskog manastira koja najavljuju njegov dolazak, a od pancirskih ćebadi i dugih cevi protivterorističke jedinice nije mogao da vidi skromni skup dobrodošlice – tako je mitropolit Joanikije postao „dostojan“.

„Vi znate vaša svetosti da su te podele veštački izazvane i mi smo učinili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena“, rekao je mitropolit Joanikije.

Od Podgorice do Cetinja otvorena je bila samo vazdušna linija.

Povezane vesti

Na putu, barikade – tokom prepodneva demonstranti koji su se protilvili ustoličenju na Cetinju palili su gume, parkirali šlepere i bagere i ulazili u sukob sa policijskim kordonima.

Na jednom od snimaka jasno su se čuli i rafalni pucnji.

Nereda je bilo i u centru Cetinja. Na Dvorskom trgu letele su kamenice i flaše, policija odgovarala bacanjem suzavaca.

U jednom momentu potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović objavio je na Tviteru snimak na kojem se vidi da je savetnik predsednika Crne Gore i nekadašnji direktor policije Veselin Veljović predvodio napad na policiju.

Ubrzo, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je javnosti da je njegovom naredbom policija uhapsila Veljovića.

A tokom izveštavanja sa cetinjskih ulica reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić prvo je gađana kamenjem, a u drugom, odvojenom incidentu, njoj je prišla grupa mladića, sa zahtevom da obriše snimke sa telefona, iako im je objasnila da ih ne poseduje, već da radi živo uključenje preko Fejsbuka.

I dok se situacija polako smirivala, ustoličenog mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija sa Cetinja brzo su ispratile iste uniforme koje su ga tu i dočekale.

Novo sletanje proteklo je u miru. Na hramu u Podgorici mogao je da vidi jasnu poruku, a mogao je i da čuje crkvena zvona i aplauz masovnog skupa dobrodošlice u kome se našao i premijer Crne Gore.

I pre nego što su sa puta između Cetinja i Podgorice u potpunosti uklonjene sve barikade, mitropolit Joanikije u svom obraćanju poželeo da se, kako je rekao, razdor u narodu što više smanji.

Sva dešavanja vezana za ustoličenje mitropolita Joanikija čitajte u našem blogu uživo.

Komentari

Vaš komentar