UN: Nasilno vraćanje migranata iz Hrvatske u BiH, hitno reagovati

Region 05. apr. 202121:28 > 21:30
Podeli:
Izvor: SAKIS MITROLIDIS / AFP

UN misija u BiH pozvala je na hitno delovanje da bi se zaustavilo nasilno vraćanje i kolektivno proterivanje izbeglica, tražilaca azila i migranata duž hrvatske granice posle prošlonedeljnog incidenta sa 50 vidno iscrpljenih muškaraca.

U saopštenju je misija navela da su se timovi UN i predstavnici nevladinih organizacija susreli sa tom grupom ljudi koji su išli peške duž graničnog prelaza sa Hrvatskom u petak sa ranama na telima i sa potrebom za odećom.

Oni su rekli da su im oduzeti mobilni telefoni, novac i lične stvari kada su pokušali da predju granicu, da su štapovima tučeni i potisnuti nazad u BiH, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zdravstveni radnici iz nevladinih organizacija pružili su „hitnu medicinsku pomoć“ polovini muškaraca.

Za sada nema odgovora na taj izveštaj iz Bosne ili Hrvatske, navodi agencija AP. Hrvatske vlasti više puta ranije demantovale da su koristile fizičku silu prema migrantima koji su pokušali iz Bosne da stignu u Hrvatsku, članicu EU.

Hiljade migranata blokirano je u Bosni u pokušaju da stigne do zapadne Evrope. Mnogi su se žalili na nezakonito vraćanje i nasilje od strane hrvatskih graničnih snaga, prenosi AP.

UN misija u Bosni je ukazala da su vraćanje i kolektivna proterivanja zabranjeni prema međunarodnom i EU pravu. „Pozivamo zemlje o kojima se radi da ispitaju incident koji se dogodio 2. aprila i da kazne sve počinioce na odgovarajući način“, navela je misija UN.

Komentari

Vaš komentar