Umrla Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana

Region 06. okt 202211:381 komentar
Izvor: Sanjin Strukic / Pixsell

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, umrla je u 97. godini, potvrdila je u njena porodica.

„S tugom smo primili vest da je preminula Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsednika i utemeljitelja savremene Hrvatske, Franje Tuđmana“, saopštila je na Tviteru Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koju je do smrti krajem 1999. vodio Franjo Tuđman.

Ankica Tuđman rođena je 1926. godine u Zagrebu, u kome se školovala do odlaska u partizane 1944. Tamo je upoznala budućeg supruga, Franju Tuđmana.

Venčali su se godinu dana kasnije i imali su troje dece – Miroslava, Stjepana i Nevenku.

Portal Indeks u tekstu posvećem smrti Ankice Tuđman navodi da je bila članica HDZ od osnivanja 1989, ali da je izbrisana iz članstva 2000. kada je tadašnji predsednik stranke Ivo Sanader radio reviziju članstva.

U HDZ je 2012. vratio tadašnji šef HDZ Tomislav Karamarko.

Nedavno je objavljeno da najviše penzije u Hrvatskoj, koje prelaze 25.000 kuna (oko 3.300 evra), primaju Ankica Tuđman i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Indeks podseća da je jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franje Tuđmana bilo otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210.000 maraka i 15.000 dolara koje tadašnji predsednik Hrvatske nije prijavio u imovinskoj kartici.

Javnost je za to saznala zahvaljujući Ankici Lepej, najpoznatijoj hrvatskoj uzbunjivačici, koja je kao bankovna službenica 1998. razotkrila Jutarnjem listu tajni račun porodice Tuđman.

Komentari

Vaš komentar