Ukrajina i dalje traži da joj BiH vrati ikonu iz Luganska

Region 06. jan 202111:26
Podeli:
Izvor: Srna

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba objavio je da Ukrajina i dalje zahteva da joj se vrati ikona iz Luganska, koju je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sredinom decembra prošle godine poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

„Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahteva povratak ikone“, napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova na svom Tviter profilu.

Povezane vesti

Dodik je u utorak, po izlasku iz bolnice, gde se lečio od koronavirusa, izjavio da su priču o tome da je ikona iz Luganska ukradena „izmislili mediji iz Federacije BiH“ i da Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka ikone.

„Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu“, rekao je Dodik.

On je dodao da je posle izbijanja skandala Lavrov „smatrao da treba vratiti ikonu“.

„Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno je vratiti“, kazao je on.

Lavrov je ikonu iz Luganska, koju mu je poklonio Dodik, vratio u BiH diplomatskim kanalima, zatraživši da ceo slučaj ispita i Interpol.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija ikonu je predao u kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Komentari

Vaš komentar