Učenici s Balkana mogu besplatno da pohađaju sedam srednjih škola u Turskoj

Region 07. jul 202215:37 > 22:093 komentara
Podeli:
Izvor: Freeimages

Učenici iz šest balkanskih zemalja po završetku osnovne škole od ove godine mogu besplatno i uz obezbeđen smeštaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti da pohađaju srednje škole u Turskoj, javila je agencija Anadolija.

Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma Turske, kao i Direkcija za dijasporu i srodne zajednice (YTB) potpisali su protokol kojim je učenicima sa Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Turskoj.

“Ovaj program je kreiran za učenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Severne Makedonije i Srbije. Učenici iz ovih zemalja će moći u šest turskih gradova da upišu sedam srednjih škola. To su Međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dve škole u Istanbulu“, rekao je za Anadoliju savetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Faruk Berat Akcesme.

Akcesme je pojasnio da se radi o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikesir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Bešiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ove srednje škole u Turskoj mogu upisati svi učenici koji su završili osnovne škole u ovih šest balkanskih zemalja. Tu priliku imaju učenici koji su rođeni posle 1. januara 2006. godine i koji nisu državljani Turske i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

“Važan je i dosadašnji uspeh učenika i preferiramo da to budu učenici koji su osnovnu školu završili sa najmanje 70 poena u sistemu ocenjivanja na sto bodova. Takođe, ovo se odnosi na učenike koji su osnovnu školu završili pre ne više od dve godine“, kazao je Akcesme.

Rok za prijavu učenika je do 20. jula. Nakon preliminarne evaluacije, prijavljeni će pristupiti prijemnom ispitu u pisanoj i usmenoj formi. Pisani test održaće se 27. jula i sadržavaće ukupno 50 pitanja iz oblasti ošteg znanja, opšte kulture, logičkog rasuđivanja, matematike i prirodnih nauka. Usmeni razgovor sa učenicima održaće se 28. i 29. jula.

Rezultati ispita će biti objavljeni 1. augusta, a nova školska godina u Turskoj počinje 12. septembra, za kada je planiran i odlazak balkanskih učenika koji budu primljeni u škole.

Zainteresirani učenici treba da se registruju na internet stranici tbbs.turkiyeburslari.gov.tr, a potom će dobiti potrebne dodatne informacije.

Komentari

Vaš komentar