U Zagrebu protest zbog menstrualnog siromaštva: “Krvavo plaćamo ovaj otpad”

Region 25. maj. 202111:335 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su u Zagrebu performansom obeležili Nedelju menstrualnog siromaštva koja se održava od 24. do 28. maja.

Na Glavnom kolodvoru u Zagrebu oni su postavili transparent u obliku jednokratnog plastičnog uloška s natpisom “Krvavo plaćamo ovaj otpad”.

“Menstrualno siromaštvo globalni je problem, a rešavanje tog problema ljudsko je pravo”, izjavila je Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije. Dodala je da postoji i „krvava“ istina o konvencionalnim plastičnim menstrualnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, koji imaju negativan uticaj na našu planetu, ali i na zdravlje osoba s menstruacijom.

Aktivisti su upozorili na to da suočavanje s menstrualnim siromaštvom zahteva sistemske promjene. Od uvođenja seksualnog i zdravstvenog obrazovanja do donošenja mera koje omogućuju da sigurniji, višekratni i održivi menstrualni proizvodi budu dostupni svim osobama s menstruacijom.

“Pozivamo donosioce odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i podstaknu promociju višekratnih menstrualnih potrepština kao rešenja”, naglasila je Mileusnić.

“Više od 10 posto osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti da kupi dovoljno uložaka da bi ih redovno menjale. Više od 10 posto njih ne može sebi uopšte da priušti uloške i biraju ih prema ceni, a ne kvalitetu”, objasnila je Mileusnić.

Komentari

Vaš komentar