U Srbiji i Albaniji počela vakcinacija – u BiH, CG i S. Makedoniji krajem meseca

Region 18. jan. 202114:57
Podeli:
koronavirus, vakcinacija, vakcina, stari, domovi
Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Na Zapadnom Balkanu vakcinacija protiv kovid-19 počela je, osim u zemljama koje su članice EU, u Srbiji i u Albaniji, dok se u BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji početak vakcinacije najavjuje za kraj januara ili februar.

Procentualno najviše vakcinisanih je za sada u Sloveniji, a većina zemalja planira da vakciniše između 50 i 70 odsto populacije. Vakcinacija je svuda besplatna i dobrovoljna, javljaju dopisnici Bete.

U Hrvatskoj i Sloveniji, kao i u većini članica EU, vakcinacija je počela 27. decembra.

U Hrvatskoj su, zaključno sa 17. januarom, vakcinisana 46.202 građanina vakcinama proizvođača Fajzer i Moderna, koje su zasad dostupne u toj zemlji.

To je nešto više od jedan odsto ukupne populacije, a danas je stiglo još 17.500 doza Fajzerove vakcine.

Prvi su se vakcinisali korisnici domova za starije, zdravstveni radnici koji rade s kovid bolesnicima i zaposleni u hitnoj medicinskoj službi, posebno na potresom pogođenom području Banije.

Hrvatska je dosad naručila gotovo šest miliona doza vakcina različitih proizvođača. Cilj je da se vakciniše najmanje 70 odsto građana, a vlada je pokrenula kampanju čija je glavna poruka „Misli na druge: vakciniši se“.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je nedavno da će ukoliko bude registrovana i vakcina proizvođača AstraZeneka, do leta biti vakcinisano 50 odsto stanovištva.

U Sloveniji je za gotovo tri nedelje protiv kovid-19 vakcinisano više od 40.000 ljudi, odnosno oko dva odsto ukupne populacije.

Rama: EU zapostavila Balkan kada je reč o nabavci vakcina

Albanija je 11. januara počela vakcinaciju protiv koronavirusa sa nešto manje od hiljadu doza koje je dobila kao donaciju od jedne zemlje EU, a premijer Edi Rama, kako je prenela agencija AFP, javno je zamerio EU da je zapostavila Zapadni Balkan kada je o nabavci vakcina reč.

Prema njegovim rečima Albanija je obezbedila oko 500.000 doza vakcine Fajzer-Biontek u direktnom kontaktu sa kompanijom, a otvorena su još četiri bilateralna kanala s četiri države.

Kao prioritetne grupe za vakcinaciju određeni su zdravstveni radnici, starije osobe i osobe s višestrukim zdravstvenim problemima.

U Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji početak vakcinacije očekuje se krajem januara ili u februaru.

BiH će biti dostupne sve vakcine koje odobri SZO

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je 11. januara da će prve količine vakcina protiv koronavirusa u BiH stići krajem ovog meseca. Reč je o malim količinama Fajzer-Biontek vakcine koje su namenjene prvo za vakcinisanje zdravstvenih radnika.

Po planu vakcinacije koji su razradila ministarstva zdravlja dva entiteta i distrikta Brčko, prvo treba da budu vakcinisani zdravstveni radnici, potom stariji od 65 godina, pa osobe sa hroničnim bolestima.

Tegeltija je rekao da je BiH uplatila 12.997.000 dolara za 1.232.000 vakcina, a da je Savet ministara BiH obezbedio oko milion evra za transport, skladištenje i dostavu vakcina. Ta količina dovoljna je za vakcinaciju oko 20 odsto ukupne populacije BiH.

Od tih 1.232.000 vakcina, za Federaciju BiH je predviđeno 800.000, za RS 400.000 vakcina, Brčko distriktu 32.000 doza.

Prema rečima Tegeltije, BiH je deo sistema Kovaks i biće joj dostupne sve vakcine koje odobri Svetska zdravstvena organizacija, a dobijaće ih u skladu sa svojom veličinom.

Zvaničnici Republike Srpske ranije su najavljivali da direktno pregovaraju sa Rusijom o nabavci ruskih vakcina, ali je Tegeltija pojasnio da proces nabavke i uvoza vakcina važi za sve vakcine koje se odobre na svetskom tržištu i one koje će odobriti Agencija za lekove BiH.

„Onog trenutka kada to bude učinjeno, sve vakcine koje prođu proveru, uključujući rusku vakcinu, biće omogućeno onima koji su zainteresovani da uvoze te vakcine i da ih ponude građanima BiH“, kazao je on. To praktično znači, da entiteti ne mogu samostalno, bez odobrenja Agencije za lekove BiH, nabavljati vakcine.

Severna Makedonija u februaru dobija prve vakcine

Severna Makedonija u februaru dobija prve doze Fajzer vakcina protiv kovid-19, ali je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev danas saopštio da je Srbija makedonskim građanima ponudila kao pomoć najmanje 8.000 vakcina Fajzera.

Vakcine koje Skoplje očekuje u februaru su obezbeđene u direktnim pregovorima sa Fajzerom. Ministarstvo zdravlja je u direktniim pregovorima obezbedilo 800.000 Fajzerovih vakcina, a još 833.000 doza preko Kovaks mehanizma.

U pismu koje je Ministarstvo zdravlja dobilo od Kovaks mehanizma navedeno je da će prvo stići vakcina proizvođača Fajzer, a u kasnijim isporukama preko Kovaksa je moguće da stigne i vakcina Astrazeneka.

Kako je rečeno dopisniku agencije Beta u vladi Severne Makedonije, Ministarstvo zdravlja će ovih dana objaviti operativni plan imunizacije na kovid-19. Očekuje se da će prioritet biti zdravstveni radnici koji su izloženi njavećem riziku od infekcije, potom stariji od 65 godina, pacijenti sa hroničnim plućnim i kardiovaskularnim bolestima, kao i zaplosleni u kritičnoj infrastrukturi i transportu.

Ministar zdravlja Venko Filipče ranije je rekao da je plan da se iz različitih izvora obezbedi tri puta po 800.000 doza vakcine što bi bilo dovoljno za 1.200.000 ljudi ili oko 60 odsto stanovništva.

Crna Gora još pregovara o nabavci vakcina

Vlada Crne Gore još je u pregovorima oko nabavke vakcina i prvi kontigent vakcina, prema najavama Ministarstva zdravlja očekuje se krajem januara ili početkom februara.

Za sada nije poznato od kog proizvođača će biti nabavljene vakcine. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je ranije saopštila da se o nabavci vakcine vode bilateralni pregovori sa Kinezima i Rusima, ali i pregovori unutar Kovaks inicijative. Građanima će biti omogućeno, kako kaže, da sami odluče koju će vakcinu da prime u odnosu na one koje budu na raspolaganju.

„Cilj nam je da obezbedimo što više kvalitetnih vakcina u Crnoj Gori, ali i da vakcina koja prva stigne u Crnu Goru bude vakcina koja ima evropski sertifikat“, navela je ministarka i dodala da su pregovori intenzivni sa svim proizvođačima.

„Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu“, kazala je Borovinić Bojović, na predstavljanju Nacionalne strategije za imunizaciju protiv kovid-19.

„Mi se nadamo da će ako se ovim tempom budu nastavili pregovori, da započnemo vakcinaciju krajem januara ili početkom februara, ali konkretan datum sada ne mogu da kažem“, rekla je ministarka.

Zemlje regiona koje nisu članice EU vakcine nabavljaju uglavnom preko zdravstvenog programa Kovaks, preko EU, ali i direktnom kupovinom od proizvođača.

U okviru svetskog programa Kovaks čije su članice sve zemlje Zapadnog Balkana do kraja godine bi trebalo da se obezbedi najmanje dve milijarde doza različitih vakcina, ali isporuke vakcina počinju tek u prvom kvartalu 2021.

Evropska komisija je 28. decembra usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) koji će biti distribuiran u vidu grantova i omogućiti Zapadnom Balkanu da kupi određeni broj vakcina iz kontigenta EU, pri čemu će pojedine članice deliti deo svojih unapred dodeljenih doza.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar