U Sloveniji skok novih slučajeva koronavirusa, zabeleženo skoro 900 obolelih

Region 04. maj. 202114:31
Podeli:
Slovenija korona
Izvor: JURE MAKOVEC / AFP

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 894 nova slučaja zaraze koronavirusom, sto je značajan skok u poređenju sa 362 prethodnog dana, mada je juče bilo i manje testiranja.

Epidemiolozi preporučuju ubrzanje tempa vakcinisanja kako bi se stanje u idućih nekoliko meseci dovelo pod kontrolu.

Povezane vesti:

Pri vakcinisanju protiv kovida-19 potreban je dodatan pomak, izjavila je na konferenciji za novinare epidemiološkinja Nuška Čakš Jager, koja vodi centar za zarazne bolesti pri Institutu za javno zdravlje.

Po poslednjim podacima, u Sloveniji je jednu dozu vakcine dobilo 430.938 osoba ili oko 23 odsto populacije, a dve doze njih 216.820, odnosno 10,3 odsto populacije.

Sada počinje vakcinisanje građana starijih od 50 godina, prenela je agencija Hina.

Stručnjaci međutim upozoravaju da bi dnevno trebalo vakcinisati dva do tri puta više nego sada jer bi se inače proces imunizacije mogao razvući do kasne jeseni, tim pre što još nije vakcinisano više od 40 odsto starijih od 70 godina.

„Naša je želja i cilj da se se što pre svi vakcinišu, pa i ta starija populacija“, rekla je Čakš Jager, ističući da je zahvaljujući vakcinisanju do sada gotovo potpuno zaustavljena bolest među starijima i u domovima za starije.

Premda postoje mišljenja da bi sada kada ima dovoljno vakcina trebalo odustati od starosnih grupa i vakcinisati sve koji to žele, Slovenija za sada ostaje na dosadašnjoj strategiji, a o eventualnim promenama odlučiće stručnjaci.

U Sloveniji je trenutno aktivnih slučajeva 9.675 i taj broj pomalo pada, kao i broj obolelih u bolnicama, gde je trenutno 584 pacijenata, 24 manje nego prethodni dan.

U poslednja 24 sata u Sloveniji je od posledica kovida-19 umrlo šest osoba, od kojih njih četiri u bolnicama, a ukupan broj preminulih od početka epidemije povećao se na 4.273.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar