U Sloveniji se nastavlja poboljšanje epidemiološke situacije

Region 17. apr. 202116:351 komentar
Podeli:
Slovenija korona
Izvor: JURE MAKOVEC / AFP

U Sloveniji je u poslednja 24 sata od posledica kovida-19 umrlo šest pacijenata, dok je uz smanjen obim testiranja potvrđeno 766 novih zaraza koronavirusom, a svi epidemiološki podaci se poboljšavaju, osim stanja u bolnicama, objavila je slovenačka vlada.

Od 3.752 testirana 20,4 odsto je zaraženo, što je manje nego prethodnih dana, dok se prosečan broj novih dnevnih zaraza smanjio s jučerašnjih 871 na 801. Slovenija je sada prema vladinom „semaforu“ u narančastoj fazi, ali u različitim delovima zemlje je dosta razlika, pa će se ubuduće zaštitne mere opet određivati na regionalnoj osnovi, prenela je Hina.

Najviša incidencija zaraze i dalje je na severu i zapadu zemlje, a najmanja na istoku i jugoistoku Slovenije. Iz bolnica je juče otpušteno 66 kovid pacijenata, ali je njihov broj i dalje kritično visok, pa ih je na lečenju 629, od kojih je 151 na intenzivnoj nezi.

Iako je vlada na osnovu odluke Ustavnog suda odlučila da se tek od ponedeljka ponovo dozvoli okupljanje najviše sto osoba, uz uvažavanje svih epidemioloških mera, u Ljubljani se sinoć ispred parlamenta opet okupilo više stotina demonstranata protiv vladinih mera, što je deo takozvanih „biciklističkih“ protesta protiv vlade, koji su počeli još u proleće prošle godine.

Učesnici protesta su u izjavama za medije tvrdili da ne krše mere i da nije reč o nedozvoljenom okupljanju, nego i u vreme epidemije zakonom dozvoljenoj „individualnoj protestnoj rekreaciji“, za vreme koje su nosili maske i držali propisan fizički razmak.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar