U Sloveniji preminulo još sedam osoba, 287 novih slučajeva koronavirusa

Region 12. apr. 202116:58 > 16:58
Podeli:
Izvor: Jure Makovec / AFP

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrdjeno 287 novih zaraza koronavirusom i umrlo je sedam obolelih od kovida-19, ali statistički podaci razvoja epidemije prema oceni vlade pokazuju da je 11-dnevno zatvaranje dalo rezultate iako su bolnice i dalje pune. "S umerenim optimizmom možemo konstatovati da se eksponencijalni rast zaraza nešto smanjio, ali to ne znači da nam više nisu potrebne nikakve mere", izjavila je epidemiološkinja Mateja Logar na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani.

Ona je posebno upozorila na dalji rast hospitalizacija, posebno na intenzivnim kovid odeljenjima, što je razlog za zabrinutost i upozorila da mere i dalje treba prilagodjavati situaciji, prenela je Hina.

Sa 1.484 PCR testa potvrdjeno je 287 novih infekcija ili 19,3 posto, objavila je slovenačka vlada na Tviteru. To je napredak u odnosu na prošlu nedelju kad je u nekim danima svaki četvrti test bio pozitivan, broj umrlih jednak je kao i dan ranije, broj aktivnih slučajeva nešto je manji od 14.000. Najviše zabrinjava podatak o punim bolnicama u kojima je trenutno 615 kovid pacijenata, sedam više nego juče, a raste i broj teže obolelih.

Na institutu „Jožef Štefan“, gde se rade naučne projekcije epidemije, naveli su da će se reprodukcijski broj širenja epidemije uskoro smanjiti na ispod jedan, što će omogućiti bolju kontrolu situacije i praćenje novozaraženih i njihovih kontakata.

Istakli su da je 11-dnevno zatvaranje, koje se završilo danas, dalo rezultate, a očekuju da bi za nekoliko nedelja moglo da dodje do poravnanja epidemijske krive i postepenog pada broja obolelih. Optimizam kod vlade stvara i ubrzana kampanja vakcinacije protiv kovida-19, pa je i dalje cilj imunizacija polovine odrasle populacije ovog leta.

Vladin koordinator za vakcinaciju Jelko Kacin izjavio je sinoć da bi u avgustu mogao biti nadoknadjen zaostatak u vakcinaciji uzrokovan premalim količinama vakcinama.

Prema podacima Instituta za javno zdralvje (NIJZ) u Sloveniji je do sada vakcinisano 332.738 ljudi, a dve doze je primilo već 15 odsto populacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar