U Sloveniji potvrđen prvi slučaj južnoafričkog soja koronavirusa

Region 26. feb. 202123:55
Podeli:
Izvor: Jure Makovec/AFP

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, potvrdio je slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Zaraza južnoafričkim sojem virusa utvrđena je kod lekara zaposlenog u Kliničko-bolničkom centru u Mariboru, koji je prošle nedelje s još nekoliko osoba iz Slovenije boravio u Namibiji, a u ponedeljak je bio na radnom mestu, prenela je Hina.

Još dve osobe koje su s njim bile u Africi takođe su zaražene, verovatno istom varijantom koronavirusa, a još nekoliko osoba koje su s njima bile u kontaktu poslato je u karantin, kazao je Poklukar.

Prema njegovim rečima, za sada zbog tog slučaja nisu potrebne posebne mere, a epidemiološka služba jamči da su svi visoko rizični kontakti u karantinu.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova u petak je ponovo upozorilo građane da im ne savetuje rizična putovanja u inostranstvo, a sumnja se da je veći broj zaraza na zapadu Slovenije povezan s takozvanim britanskim sojem virusa koji se tamo proširio iz Italije, preneli su slovenački mediji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar