U Sloveniji 293 nova slučaja zaraze, stručnjaci kažu da se epidemija smiruje

Region 18. jan. 202112:29
Podeli:
Slovenija koronavirus
Izvor: Jure Makovec/AFP

U Sloveniji su u zadnja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja, potvrđene samo 293 nove zaraze koronavirusom, gotovo dvostruko manje nego dan ranije, što po ocenama epidemiologa govori da se epidemija ipak smiruje, prenose u ponedeljak slovenački mediji.

Sa 1.769 PCR i antigenskih brzih testiranja potvrđeno je 293 novih infekcija, pri čemu je udeo pozitivnih nalaza kod PCR testova iznosio 19,2 posto, a kod brzih antigenskih testova 6,3 posto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Prema podacima NIJZ, prvi put nakon dugo vremena postotak pozitivnih testova manji je od 20 posto.

O poboljšanju epidemiološkog stanja svedoči i činjenica da je reprodukcijski broj širenja zaraze pao ispod jedan i trenutno je 0,95.

Smanjen je i nedeljni prosek dnevnih zaraza, koji je pao za 1,4 posto u odnosu na prethodni dan i iznosi 1.380.

I stanje u bolnicama je stabilno i više nema velikog rasta opterećenosti kapaciteta, ali je i dalje relativno visok udeo preminulih među zaraženima.

Prema preliminarnim podacima ministarstva zdravstva, epidemija je u jednom danu odnela još 40 života, čime ukupan broj preminulih od kovida-19 iznosi 3.180.

Hospitalizovano je 1.220 kovid pacijenata, od čega ih je 191 na intenzivnim odeljenjima, a aktivnih slučajeva zaraze je 23.473.

To znači da je Slovenija epidemiološki vrlo blizu situacije da se prosečni broj hospitalizovanih smanji na 1.200, a prosečni broj dnevnih zaraza padne na 1.350, što je prema vladinom epidemiološkom „semaforu“ glavni uslov za moguće popuštanje, odnosno ukidanje nekih epidemijskih mera.

Prema projekciji naučnog instituta „Jožef Štefan“, koji radi analize za vladu, za nedelju dana u nekim regijama s boljom epidemiološkom slikom mogli bi se otvoriti vrtići i sprovoditi nastava u osnovnim školama za učenike prva tri razreda.

Od sredine februara, za nastavu bi mogle da se otvore sve osnovne i srednje škole u državi, uz uslov da se u međuvremenu epidemiološka slika ne pogorša.

Isti Institut upozorio je da kampanja vakcinacije još ne utiče na stabilizovanje stanja, jer su prvom dozom vakcinisane samo 42.000 ljudi, a to je nešto više od dva posto stanovništva, pa će se uticaj vakcinacije osetiti tek kada broj vakcinisanih pređe 10 posto populacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar