U Skoplje stigle prve Fajzer vakcine preko programa EU za pomoć Zapadnom Balkanu

Region 04. maj. 202120:16
Podeli:
skoplje
Izvor: N1

U Severnu Makedoniju je stigla prva isporuka od 4.860 Fajzer vakcina u okviru programa pomoći Evropske unije Zapadnom Balkanu.

Povodom dolaska prvog kontingenta od ukupno oko 120.000 Fajzer vakcina koje su obezbeđene preko EU, u Skoplju su boravili evrokomesar za proširenje Oliver Varhelji i austrijska ministarka za Evropu Karoline Edštadler.

Povezane vesti

Varhelji je, na primopredaji vakcina na punktu za masovnu vakcinaciju u sali „Boris Trajkovski“ u Skoplju, rekao da će Severnoj Makedoniji do kraja avgusta biti isporučeno blizu 120.000 vakcina i da je to pomoć EU zemlji da prebrodi pandemiju.

„Ovo je dobar dan za Zapadni Balkan i Severnu Makedoniju. Konačno možemo da isporučimo prve vakcine“, rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za medije sa Edštadler i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

Tripartitnim dogovorom Skoplja, Beča i kompanije Fajzer, u okviru mehanizma EU za raspodelu vakcina zemljama Zapadnog Balkana, Severnoj Makedoniji je određeno 119.600 doza vakcina.

Varhelji je istakao da nije bilo lako da se obezbede vakcine i iskazao veliku zahvalnost Vladi Austrije, a ministarka Edštadler je dodala da je srećna jer su Austrija i EU uspeli da obezbede 650.000 doza vakcina za Zapadni Balkan, od čega skoro 120.000 za Severnu Makedoniju.

Austrijska ministarka za Evropu se prethodno srela sa ministrom zdravlja Severne Makedonije Venkom Filipčom, koji je na Fejsbuku objavio da je stiglo prvih 4.860 Fajzer vakcina preko Tima Evrope, a da se do kraja maja očekuje ukupno 19.890 doza.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar