U RS počelo potpisivanje peticije protiv nametnutog zakona negiranja genocida

Region 24. jul. 202121:3811 komentara
Podeli:
Izvor: N1

U gradovima Republike Srpske počelo je potpisivanje peticije o neprihvatanju zakona o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko.

Poziv građanima da potpišu peticiju uputio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Na banjalučkom Trgu Krajine građani su večeras potpisivali peticiju, a među njima prvi je potpisao Dodikov savetnik Radovan Kovačević.

Povezane vesti

Potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić je ocenila da je potpisivanje peticije „potpuno devalviranje jedne krupne nacionalne teme“.

„Peticija nije sredstvo kojim će se bilo šta postići. Ideja o peticiji je neozbiljna, kratkog daha i potpuno neodgovarajuća, naročito ako imamo u vidu da mnogi zaključci Narodne skupštine nikad nisu provedeni u delo, pa se postavlja pitanje šta je konačni cilj peticije“, kazala je Trivić.

Ona je istakla da „niko ne treba da se krije iza naroda“, a da to Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) upravo to čine.

„Mi stav svog naroda znamo, ali kao odgovorni političari, upravo mi treba da snosimo odgovornost i eventualne kazne zbog stava po pitanju nametnutog zakona“, kazala je Trivić.

Dodala je da je ona svoj stav iznela.

Trivić je juče izjavila da Tužilaštvo BiH može da formira odmah predmet, navodeći da smatra da se u Srebrenici nije desio genocid.

„Kao i brojni građani, ali potpisivanje peticije vidim kao isključivo stranački interes SNSD-a, što na ovoj temi ne bi smio biti slučaj. Nijedna stranka niti političar ne bi trebalo da skuplja poene na ovom, a jasno je da je SNSD-u i Dodiku to jedini i isključivi cilj“, istakla je potpredsednica PDP-a.

Komentari

Vaš komentar