U ribnjaku kod Prnjavora uginulo više od pet tona ribe

Region 15. jul. 202111:343 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Više od pet tona ribe uginulo je u "Ribnjaku" kod Prnjavora zbog visokih temperatura i začepljenja kanala, a Prnjavoru i okolnim opštinama preti ekološka katastrofa ako šteta uskoro ne bude sanirana.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš izjavio je da toj opštini preti ekološka katastrofa, zbog čega je obaveštena lokalna i repubička inspekcija.

Nad ribnjakom su se već nadvila jata ptica, a ako ptice i divljač nastave da razvlače uginulu ribu, moglo bi doći do širenja zaraze.

Procenjuje se da će se, ako se šteta ubrzo ne sanira, smrad iz ribnjaka širiti do Banjaluke i Broda.

Tomaš je naveo da oni koji su podneli zahtev za stečaj „Ribnjaka“, stečajni upravnik i sudije, moraju preuzeti odgovornost za ovakvo stanje.

Prvi stečajni upravnik prnjavorskog „Ribnjaka“ Radomir Predojević, koji je smenjen odlukom Okružnog privrednog suda u Banjaluci, izjavio je da je situacija nezahvalna, jer je nastupio pravni vakuum.

„Imenovana je koleginica koja je posle dva meseca dala ostavku, pa je imenovana druga. Ja sam u medjuvremenu uložio žalbu na moju smenu. Stečajna upravnica je podnela ostavku, a Viši privredni sud je odlučio da mene vrati, ali postupajući sudija još nije izdao rešenje i nije došlo do primopredaje“, kazao je Predojević.

Dodao je da sud upozorio na mogućnost ekološke katastrofe.

Prema njegovim rečima, uzrok za pomor ribe je nebriga, navodeći da riba nije nahranjena od 2019. godine.

Predojević je upozorio da ukoliko republička inspekcija utvrdi da je nastala ekološka katastrofa, te da uginula riba ugrožava životnu sredinu, bazeni „Ribnjaka“ će morati biti isušeni.

„U tom slučaju uzgajanje ribe biće obustavljeno u narednih pet godina“, kazao je on.

Komentari

Vaš komentar