U Portugalu uhapšeni otac i sin, navodno pripadnici kavačkog klana

Region 13. apr. 202116:043 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/Diego Fabian Parra Pabon

Kotorani Igor Božović (50) i njegov sin Vladimir Božović (30), koji su označeni kao pripadnici kavačkog kriminalnog klana, uhapšeni su u Portugalu po poternici Interpola Podgorica, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Za navodnim pripadnicima kavačkog klana policija traga godinama, pišu Vijesti.

Policija je kod njih pronašla pištolj i falsifikovana dokumenta Bugarske i Hrvatske, sa drugim identitetima.

„Navedena osumnjičena lica su prema operativnim podacima visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, a za njima su raspisane međunarodne poternice od 2017. godine, nakon čega su i otpočete aktivnosti ciljanog traganja. Tom prilikom prikupljen je značajan broj saznanja o mogućim lokacijama, kretanju i kontaktima, koja su kasnije razmenjena putem međunarodne operativne policijske saradnje sa partnerskim službama više zemalja i EUROPOL-a. Danas je u gradiću Redondo u Portugaliji, nakon višenedeljne akcije portugalske policije, locirana kuća – vila u kojoj su boravila međunarodno tražena lica, nakon čega su oni i lišeni slobode. Prilikom pretresa lica i objekta, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, a koja su koristila ova međunarodno tražena lica, kao i jedan pištolj“, kazali su iz policije.

Otac i sin Božović uhapšeni su u gradu Redondo.

Za Igorem Božovićem (56) policija je tragala od avgustra 2017. godine, a njegov sin Vladimir (30) bežao je istražiteljima od 12. septembra 2016. godine. Tada je izbegao hapšenje, kao i Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić zvani Major, Davor Prelević.

Lisice na ruke tada nisu stavljene nijednom od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana – Slobodanu Kašćelanu i Milošu Radonjiću, koji su kasnije uhapšeni u Češkoj, odnosno Hrvatskoj.

Igor Božović, kojeg Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je početkom novembra 2011. godine sa Kašćelnom stvorio kriminalnu organizaciju, bio je u zatvoru kada je policija u Kotoru hapsila kavčane, pišu Vijesti.

Spuški zatvor napustio je 4. avgusta 2017. godine, a Specijalno državno tužilaštvo tek 12 dana kasnije tražilo je od Višeg suda da Božoviću odrede pritvor.

Do danas je bio nedostupan istražiteljima.

Starijeg Božovića sumnjiče da je „od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S.K. koja je imala za cilj vršenje više krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog dela, da obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih dela i da sam vrši krivična dela“.

Njegovog sina Vladimira (30) sumnjiče da je kao član te kriminalne grupe prihvatio da primenjuje nasilje i zastrašuje druga lica „kroz vršenje krivičnih dela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator“.

Na teret mu se stavlja da je u maju 2016. godine pokušao da iznudi 30.000 evra od sugrađanina K.B, nakon što mu to nije uspelo, u julu iste godine digao u vazduh automobile tog sugrađanina, navode Vijesti.

Komentari

Vaš komentar