U Kumrovcu obeležena godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Region 04. maj 202220:50 > 20:531 komentar
Podeli:
Izvor: Pixsell / Borna Filić

U Kumrovcu je obeležena 42. godišnjica smrti doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Više delegacija položilo je vence kod njegove rodne kuće, medju ostalim, delegacije opštine Kumrovec, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) i Saveza društava Josip Broz Tito, prenela je agencija Hina. Kao i ranijih godina, kao i u vreme bivše države, tačno u vreme njegove smrti, u 15.05, čuo se zvuk sirene.

Povezane vesti

Predsednik SABA Franjo Habulin istakao je da su ime Josipa Broza Tita i antifašizam nedeljivi, kao i da je Tito ostavio jednakost, ravnopravnost, socijalnu pravdu i mirotvorstvo.

„Tito je ostavio slobodnu državu, konačno i slobodnu Hrvatsku koja je posle rata bila u sastavu jugoslavenske federacije, danas samostalnu evropsku državu“, naglasio je Habulin.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je e da 99 odsto ljudi bivše države zna gde je bilo pre 42 godine 4. maja u 15,05. On je naglasio da je to u tom trenutku bilo normalno, jer je „otišao svetski velikan, vodja antifašističkog i partizanskog pokreta u Drugom svetskom ratu, čovek koji ’48 rekao Staljinu ‘ne’, čovek koji je sa Nehruom i Naserom osnovao Nesvrstane“.

Načelnik opšine Kumrovec, Robert Šplajt poručio je onima koje frustrira uspomena na Tita da ostanu podalje od Kumrovca.

Komentari

Vaš komentar