U Hrvatskoj za zaposlene u zdravstvu bez kovid potvrde – test dva puta nedeljno

Region 24. sep. 202114:173 komentara
Podeli:
Izvor: Denis Lovrović / AFP

Od 1. oktobra svi medicinski radnici i zaposleni u zdravstvu u Hrvatskoj koji nemaju dokaz da su preležali kovid ili da su vakcinisani protiv koronavirusa, moraće da se testiraju dva puta nedeljno, a ko odbije neće moći da radi, niti će primati platu, izjavio je ministar zdravlja Vili Beroš.

On je na konferenciji za medije rekao da je takvo rešenje usvojeno da ne bi došlo do diskriminacije i kako bi svima bilo omogućeno pravo na rad, objavio je HRT.

Povezane vesti

„Testiranja će za sada biti besplatna, kao što smo i najavili, ali naravno da ne može zauvek ostati tako“, rekao je Beroš.

Oni koji nisu vakcinisani i nemaju kovid potvrdu, a odbiju testiranje, neće moći da dođu na svoje radno mesto i neće primati platu, a zdravstvena ustanova je u obavezi da obezbedi zamenu.

Beroš je, kako prenosi portal Index, rekao da će kovid propusnice biti potrebne i svima koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera ili radnika u bolničkim kafićima.

Naglasio je da među onima na bolničkom lečenju i među umrlima i dalje ima najviše nevakcinisanih i pozvao sve starije osobe da se vakcinišu.

„Vakcinisano je devet od deset lekara u zdravstvenom sistemu, a devet od 11 bolesnika nije, što pokazuje nebrigu za sopstveno zdravlje, ali i za zdravstvene radnike, koji spasavaju naše živote“, poručio je Beroš.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar