U Hrvatskoj otvorena vrata gej parovima za usvajanja dece, u vladi „vrdaju“

Region 05. maj. 202119:4610 komentara
Podeli:

Istorijska presuda Upravnog suda u Zagrebu, bar tako kažu u nevladinom udruženju Dugine obitelji Naime, nakon pet godina pravnih bitaka, pomenuti sud je krajem aprila u slučaju istopolnog para Šegota-Kožić presudio da oni ne smeju biti diskriminisani u postupku procene za usvajanje dece, zbog toga što su sklopili životno partnerstvo. Time su, smatraju u udruženju Dugine obitelji, i ostalim takvim parovima, otvorena vrata za usvajanje dece. A šta na to kažu u Vladi koju vodi demohrišćanska stranka?

Ivo i Mladen pre pet godina otišli su u Centar za socijalnu zaštitu i podneli zahtev da se proceni mogu li da budu usvojitelji. Odmah su odbijeni jer su životni partneri. Tužili su Centar za socijalnu zaštitu.

Povezane vesti

Koordinator udruženja Dugine obitelji i izdavač slikovnice o istopolnim porodicama „Moja dugina obitelj“ Danijel Martinović rekao je da je „nepravosnažna odluka Upravnog suda razveselila članove“ tog udruženja.

„Svi gej i lezbijski parovi mogu da pristupe proceni i ako žele mogu da postanu usvojitelji, kada dođu u Centar za socijalnu zaštitu ne smeju da budu diskriminisani na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta“, navodi Martinović.

Nakon tužbe Ivo i Mladen nisu odustali. Podneli su zahtev da postanu hranitelji. Tri godine pravne bitke i odluka Ustavnog suda bile su potrebne da nadležni Centar za socijalnu zaštitu dopusti udomljavanje. Sada presuda Upravnog suda otvara vrata prema usvajanju. Resorni ministar nije hteo da komentariše presudu jer nije pravosnažna.

Ministar za rad, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike Josip Aladrović kaže da je politički stav HDZ-a izražen i kroz Obiteljski zakon i Zakon o udomiteljstvu tako da bi se u ovom trenutku „zadržao na tome“.

Bivši ministar uprave Arsen Bauk takođe nije hteo detaljno da komentariše presudu dok ne bude pravosnažna.

„Mogu da kažem da je ona za mene u ovoj fazi razvoja demokratskog društva u Hrvatskoj u svetlu nekih odluka Ustavnog suda očekivana“, navodi Bauk.

Godinama se čeka jednostavnija i brža procedura usvajanja, ali umesto brže procedure, ubrzao se rast broja dece bez roditeljskog staranja. U Hrvatskoj ih je trenutno 4.439. U domovima je 2.133 deteta, a u hraniteljskim porodicama njih 2.306. Godišnje bude usvojeno tek oko stotinu dece.

Martinović smatra da u Hrvatskoj postoji „jedan sistemski problem što nemamo ujednačenu praksu u svim centrima kao što nemamo ujednačenu praksu u jako puno stvari u ovoj zemlji“.

Pa je tako baš u slučaju Ive i Mladena Centar za socijalnu zaštitu svesno ignorisao presude Upravnog suda oko udomljavanja. Tek je Ustavni sud presekao svojom odlukom.

„Tek po pravosnažnosti presude videćemo kako to definisati. da li će biti potrebne zakonske izmene ili procesna uputstva, ali moram reći da ćemo mi postupati u skladu s presudama hrvatskih sudova“, kaže Aladrović.

Za komentar presude N1 Zagreb je pitao i Hrvatsku biskupsku konferenciju i udruženje „U ime obitelji“. Nisu hteli da komentarišu presudu jer nisu imali prilike da je pročitaju.

Komentari

Vaš komentar