U Hrvatskoj 520 novozaraženih, otkrivena dva slučaja južnoafričkog soja virusa

Region 27. feb. 202113:05
Podeli:
Izvor: N1

U Hrvatskoj su zabeležena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, objavljeno je u Zagrebu.

Epidemiološkinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Goranka Petrović izjavila je da su „rezultati sekvencioniranja uzoraka poslatih u Evropski centar za kontrolu bolesti“ potvrdili prisutnost južnoafričke varijante virusa kod dve osobe koje su se vratile iz Zanzibara.

„Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj, što je 20 odsto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki procenat“, rekla je Petrović.

Ona je ocenila da se, prema postojećim podacima, britanska varijanta brže širi, i do 50 odsto.

„Kod te varijante nije potvrđeno da u toj meri izbegava imunološki odgovor, što je slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije, koje povećavaju verovatnost da izbegnu imunološki odgovor, bilo da se učinak smanji parcijalno ili značajnije na vakcinisanje ili da osobe koje su jednom prebolele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji“, naglasila je Petrović.

Ona je dodala da su rezultati istraživanja pokazali da Fajzerova i Modernina vakcina, a posebno AstraZeneka, imaju slabiji učiank na južnoafričku varijantu virusa, pa se razmatra u kojem smeru modifikovati vakcinu.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa zabeleženo 520 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je osam osoba, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva je 3.216, među njima 760 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 75. U protekla 24 sata oporavile su se 342 osobe, a testirano je njih 6.002.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar