Pomen jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini

Region 08. maj 202111:35 > 19:0880 komentara

U Spomen-području Donja Gradina služen je pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u sistemu jasenovačkih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se "novi Jasenovci i nove Oluje" više neće dogoditi srpskom narodu, i da to poručuje "mala, nevelika, ali ponosnija, snažnija, dostojanstvenija Srbija nego što je bila u prethodnih 30 godina".

U Donju Gradinu došle su delegacija Srbije, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnici Vlade Republike Srpske, kao i predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH. Bili su prisutni i predstavnici diplomatskog kora, ambasadori Rusije i Velike Britanije u BiH Igor Kalabuhov i Metju Fild, predstavnik ambasade SAD u BiH, potomci žrtava, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i preživeli jasenovački logoraši.

Srna

„Izgubili smo živote, imanja, ali sećanja, jedinu prepreku novim zločimima više nikad ne smemo da izgubimo“, rekao je Vučić, na ceremoniji povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

Povezano:

On je rekao da su Srbi nacija koja je najviše stradala na tim prostorima „što neće niko priznati ni u Evropi, svetu i regionu“ i da su u tome „uzalud brojevi i činjenice“.

„Mi“, dodao je Vučić, „osuđujemo i zločine koji su činjeni u naše ime, što nas razlikuje od licemera, u tome je naša snaga“.

Kako je još rekao, „Srbija zna da svu veličinu mora da pronađe u svom, a ne tudjim dvorištima i da su joj potrebne komšije i da je ona potrebna njima, da su rad i saradnja jedini odgovor koji donosi život svima“.

Vučić je naglasio da na prvom mestu mora zapamtiti da je mir najvažniji za srpski narod.

„Pod dva, srpski narod u celini mora da bude deo međunarodne zajednice, nikad sebi više da dozvolimo da budemo izolovani. Pod tri, nema sumnje da je međunarodno javno pravo odavno sahranjemo, da pravde u međunarodnim odnosima nema, da licemerje i dvostruki sandardi vladaju i upravljaju politikama velikih sila i to kažem ovde u lice njihovim predstavnicima“, naglasio je Vučić.

On je rekao da srpski narod ne sme da pristane na ćutanje koje bi prouzrokovalo nove Jasenovce.

Dodik: Ne mrzim nikoga, volim Republiku Srpsku, Srbiju i svoj narod

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu počinjen genocid, ali da zločin u jasenovačkim logorima nikada nije verifikovan kao genocid.

„Zato naše žrtve ne smeju biti zaboravljene. Јasenovac je strašno mesto zločina koje je počinila NDH“, rekao je Dodik.

Navodeći da je država sinonim za slobodu srpskog naroda, on je ponovio da ne veruje u BiH, jer kako je ocenio, ona Srbima ne daje sigurnost.

„Ne mrzim nikoga, a volim Republiku Srpsku, Srbiju i svoj narod. Želimo da živimo u miru i ne dirajte nam Srpsku koja je sinonim naše slobode“, istakao je Dodik.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je godišnjica sećanja na jasenovačke žrtve nesumnjivo jedna od najznačajnijih u „teškoj, suviše stradalničkoj, ali i herojskoj istoriji srpskog naroda“.

„I ove godine Dan sećanja na žrtve jasenovačkog genocida obeležavamo zajedno sa rukovodstvom Srbije, ujedinjeni bolom, ali i trajnom obavezom da od zaborava sačuvamo i ovo strašno mesto i nedužne žrtve koje su ovde ubijane na najbrutalniji i najsvirepiji način“, naglasila je Cvijanović.

Zbog epidemioloških mera, komemorativnom skupu u Donjoj Gradini prisustvovalo je neuporedivo manje građana nego prethodnih godina.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, kako se navodi u saopštenju kancelarije predsednika Srbije, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Komentari

Vaš komentar