Tužilaštvo EU istražuje gradonačelnika Nove Gradiške zbog zloupotrebe fondova

Region 16. jul. 202115:551 komentar
Podeli:
EU, EK, zastave
Izvor: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) pokrenula je istragu protiv gradonačelnika Nove Gradiške i poslanika u hrvatskom Saboru Vinka Grgića zbog sumnje da je primio mito i namestio dodelu 562.000 evra (4,2 miliona kuna) iz bespovratnih fondova Evropske unije.

Reč je o prvom slučaju istrage tužilaštva EU koje je početkom jula zatražilo od Sabora skidanje imuniteta Grgiću, poslaniku SDP, radi pokretanja krivičnog postupka zbog sumnje u primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, prenela je agencija Hina.

Istraga protiv Grgića i još tri osobe je otvorena na osnovu krivične prijave hrvatskog Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (PNUSKOK) zbog krivičnih dela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zloupotrebu položaja, saopštio je EPPO.

Evropsko tužilaštvo u saopštenju nije navelo imena osumnjičenih, ali je Hina objavila da je Grgić od preduzetnika Kreše Peteka primio 100.000 kuna mita u zamenu za dodelu 4,2 miliona kuna bespovratnih sredstava EU za izgradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradišci.

Uz Grgića i Peteka istragom EPPO su obuhvaćeni i I. Š. i S. K. koji se sumnjiče da su prilagođavanjem tehničkih uslova i kriterijuma za bodovanje pristiglih ponuda na tenderu osigurali prednost Petekovoj firmi.

Protiv Grgića i Peteka koje hrvatska policija već od ranije vodi istragu zbog sumnje da su nameštali višemilionski posao izgradnje solarne elektrane. On je uhapšen u septembru 2020. u sklopu antikorupcijske akcije u kojoj se sumnjiče za primanje mita od Peteka radi dodele poslova vrednih milione kuna. EPPO je u saopštenju dodao da je dodelom projekta Petekovoj firmi Grad Nova Gradiška oštećen za najmanje 12.000 evra, a Evropski kohezioni fond, iz kojeg je projekat bespovratno sufinansiran, za najmanje 57.000 evra. Evropsko tužilaštvo je navelo i da je Hrvatski sabor na zahtev glavne evropske tužiteljke odobrio pokretanje krivičnog postupka protiv Grgića dodajući da pritom ni na koji način nije dovedena u pitanje pretpostavka nevinosti.

Na Grgića će biti primenjene odredbe EU o pojačanoj saradnji u vezi sa osnivanjem EPPO iz 2017. godine, prema kojima će delegirani evropski tužioci delovati u sastavu hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

Ako evropsko tužilaštvo podigne optužnicu osumnjičenima će se suditi u Zagrebu.

Delegirani evropski tužilac je nadležan za slučajeve zloupotrebe novca iz evropskih fondova, a u njegovoj nadležnosti je je prikupljanje podataka iz drugih zemalja EU, što bi inače nacionalne policije članica EU morale da rade putem međunarodne pravne pomoći.

EPPO je u saopštenju naveo da je samo šest nedelja od kako je evropsko tužilaštvo počelo da radi, već obrađeno više od hiljadu izveštaja o prevarama kojima su oštećeni finansijski interesi EU i da je zaplenjeno robe u vrednosti od sedam miliona evra.

Komentari

Vaš komentar