Tužilaštvo Crne Gore: Šef ANB-a nije odao tajne podatke

Region 12. maj. 202123:51
Podeli:
Zastava Crne Gore, Crna Gora
Izvor: N1

Više državno tužilaštvo u Podgorici ocenilo je da vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejan Vukšić nije odao tajne podatke jedne strane obaveštajne službe jedne članice NATO-a i da nema osnova da bude gonjen po službenoj dužnosti.

Aferu o odavanju podataka pokrenuta je u martu, posle sednice Odbora Skupštine Crne Gore za bezbednost kada su pojedini predstavnici opozicije i poslanik vladajuće koalicije Nebojša Medojević tvrdili da je Vukšić poslanicima odao tajne podatke jedne strane obaveštajne službe države-članice NATO, čime je navodno ugrozio bezbednost agenata i operacije.

Viša državna tužiteljka Lepa Medenica je u pisanom odgovoru Televiziji „Vijesti“ danas navela da je ANB dostavila tužilaštvu svu dokumentaciju, da su prikupljena obaveštenja većeg broja osoba i izvršen je uvid u izveštaj Direkcije za zaštitu tajnih podataka.

„Posle analize svih prikupljenih podataka, ocenjeno je da ne postoji osnovana sumnja da je bilo koje lice izvšilo krivično delo odavanje tajnih podataka, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“, kazala je Medenica.

Vlada je krajem 2020. godine Vukšića postavila za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost u sklopu širih promena u sektoru bezbednosti.

Imenovanje Vukšića pratila su upozorenja da je prekršen zakon jer je on bio nosilac liste koalicije „Za budućnost Kotora“ na lokalnim izborima avgusta prošle godine, dok Zakon o ANB propisuje da direktor te agencije ne može biti član političke stranke, niti politički delovati.

Uz to je sada opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila da je Vukšić bio advokat kriminalnog „Kavačkog klana“.

Međutim, Vukšić je bio i advokat Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori tokom njeng spora s državom pvodom nelegalne izgradnje krstionice kod Tivta. Bio je aktivan i u odbrani SPC u sporu s crnogorskom državom povodom Zakona o slobodi veroispovesti.

Komentari

Vaš komentar