Tužilaštvo BiH: Prijavljene brojne nepravilnosti tokom izbora, slede provere

Region 03. okt 202215:432 komentara
Izvor: N1

Tužioci, koji su tokom opštih izbora u BiH, zajedno sa pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), dežurali u regionalnim centrima Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, primili su prijave građana ili institucija, koje su se odnosile na brojne nepravilnosti izbornog procesa.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su prijavljena narušavanja javnog reda i mira na biračkim mestima, navodi o izbornim neregularnostima, koje su se odnosile na moguća krivična dela, kao i različite događaje i incidente u vezi sa izbornim procesom.

„Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, nedozvoljeno ponašanje gradjana na izbornim mestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima“, istaknuto je u saopštenju.

Prijave su se odnosile na biračka mesta na području Mostara, Novog Grada, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislavgrada i ostalih mesta.

Posle primanja prijava, uslediće provera prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabeleške, a policijskim službenicima na terenu date su instrukcije za dalje postupanje, kako bi se obezbedio neometan izborni proces, stoji u saopštenju.

Naknadnom proverom, dodaje se, utvrdiće se postojanje elemenata krivičnih dela i odrediti dalje postupanje tužilaštva, policijskih agencija ili CIK-a BiH.

Komentari

Vaš komentar