Turković i Selaković: Interes BiH i Srbije da grade dobre odnose

Region 17. mar. 202111:52 > 12:22
Podeli:

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je posle susreta sa srpskim ministrom Nikolom Selakovićem da su interes obe zemlje dobrosusedski odnosi i pozdravila odluku Vlade Srbije za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru. Selaković je kazao je da današnji sastanak s Turković pokazuje koliko su značajni dobrosusedski odnosi između Srbije i BiH i naglasio da je za Republiku Srbiju "izuzetno važna stabilnost BiH".

“Ovo pokazuje opredeljenost za unapređenje odnosa. Želim da pozdravim odluku Vlade Srbije za otvaranje konzulata u Pazaru što je korak ka razvijanju naše dobrosusedske saradnje”, kazala je Turković i dodala:

“Takođe, želim da podsetim da smo ponudili pomoć i pružili prema Novom Pazaru. Vreme je da posete budu intenzivnije, tri sastanka do sada smo imali u relativno kratkom vremenu. Posle devet godina nakon što nije bilo zvaničnog sastanka”.

Dodaje da je interes obe zemlje dobrosusedski odnosi.

“Interes obe zemlje je da gradimo odnose i radimo na povezivanju regiona. Smatramo da je važno da organizujemo zajedničke sednice Vlade Srbije i VM BiH”.

“Važno je da dve delegacije organizuju zajedničke sastanke i rade na rešavanju pitanja. Ne mogu se rešiti jednim sastankom, ali mogu dugim radom komisije. Država je formirala novi saziv državne komisije za granice i očekujemo novi pristup rešenja problema granica”.

Država će doneti odluku u vezi sa izgradnjom hidrocentrale, dodala je.

“Kada je najavljena izgradnja Hidrocentrale shodno našim viđenjima, smatramo da je to nadležnost BiH, ne isključujemo stavove entiteta ali država ulazi u međunarodne ugovore i odnose. Ugovorni odnosi su dobri, imamo preko 85 potpisanih sporazuma iz raznih oblasti.

Ono što je bitno jeste izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd i revitalizacija železničkog saobraćaja između naše dve zemlje. Naše opredeljenje jeste jačanje saradnje regiona, pod okriljem Berlinskog procesa i voljni smo posmatrati sve inicijative u tom pravcu”.

Selaković: Srbija na trećem mestu država koje su investirale u BiH

Nikola Selaković kazao je da današnji sastanak s Turković pokazuje koliko su značajni dobrosusedski odnosi između Srbije i BiH i naglasio da je za Republiku Srbiju „izuzetno važna stabilnost BiH“.

“Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, njeno ustrojstvo vlasti na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i znajući da je to često tema sarajevskih političkih foruma i van Sarajeva u regiji, Evropi i svetu, zna biti kompleksno i komplikovano ustrojstvo. Hoću da kažem da smo mi ti koji smo zainteresovani za stabilnost i mir u regionu i poštovaćemo svaki dogovor koji bude postojao između oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Selaković.

Istakao je da su jednako voljni da razvijaju saradnju s FBiH kao i s bh. entitetom RS, ali i sa nivoom BiH.

“Ovaj moj dolazak u Sarajevo je potvrda za intenziviranjem našeg političkog dijaloga. Sada se vodi na nivou ministara spoljnih poslova, ali moguće je nastaviti na nivou Vlade Srbije i Veća ministara kroz zajedničke sednice, bilateralne političke konsultacije koje se nisu održavale od 2019. Naši odnosi se odvijaju i na formatima koji nisu samo bilateralni, na trilateralnom s Turskom koji se dobro odvija. Od zajedničkog interesa za Srbiju i BiH je da od maja ove godine počne u punom kapacitetu funkcionanisanje našeg zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu”, kazao je Selaković.

Rekao je da je saradnja Srbije i BiH naročito plodna na polju ekonomije te da su dve zemlje veliki spopljnotrgovinski partneri što govori i podatak da je trgovinska razmena tokom Covid godine iznosila milijardu i 740 miliona evra.

“Zabeležen je pad izvoza za 12 posto, ali se održao na nivou. Ta saradnja se ogleda i kroz investicije, Srbija je na trećem mestu država koje su investirale u BiH. Drago mi je da smo i jedni i drugi zajedno ušli u Covax program, platili i nismo dobili ništa – to je odlična prilika da stanemo zajedno uprkos svim razlikama u nekim pitanjima i kažemo Briselu ‘mi smo zemlje koje smo na evropskom putu, koji je trnovit, zahteva mnogo promene, ali i u našim kao u vašim zemljama žive ljudi. Je li to prilika da pokažemo da možemo biti jedinstveni – jeste, je li prilika da skratimo granične procedure, da redovi kamiona budu kraći i izvoz naših proizvoda košta značajno manje – jeste. I izgradnja zajedničkog autoputa je primer volje za dobrom saradnjom”, naglasio je.

Poručio je kako je ekonomska spona ta koja treba da nas ujedini i učini odnose čvršćim. Takođe, kazao je kako je saradnja tokom pandemije pokazala kako jedni drugima možemo pomagati kada je pomoć nužna.

Kazao je kako su razgovarali smo o mnogim pitanjima, o sudskim procesima, pitanju zajedničkog ulaganja u izgradnju HE na Drini, te da su spomenuli u predmete koji su izazvali ozbiljno nezadovoljstvo u srpskoj i bošnjačkoj javnosti.

“Bilo bi dobro, mada znam da je nemoguće, kada su ovakve stvari u pitanju, da pokušamo da ih ne politizujemo. Kada je reč o zajedničkim ulaganjima, to je nešto što svima treba da donese energije, novca, zaštitu životne sredine… Možemo uspostaviti praksu češćeg viđanja da naše radne grupe po pitanju državne granice, nestalih lica, sukcesije i svih pitanja koje imamo rade, te uspostaviti i nove radne grupe za pitanja za koje nemamo”, zaključio je Selaković.

Komentari

Vaš komentar