Turković i Gutereš: BiH potrebna rešenja za jačanje države

Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

BiH su potrebna rešenja koja će ojačati državu i doneti preko potrebnu stabilnost i funkcionalnost, izjavila je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković posle sastanka u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Česte blokade i opstrukcije donošenja odluka zloupotrebom zaštitnih mehanizama koji su ostavljeni u Dejtonskom sporazumu, glavna su prepreka napretka, rekla je Turković, a preneo je Radio slobodna Evropa.

Turković i Gutereš razgovarali su aktuelnoj situaciji u BiH, borbi protiv koronavirusa, napretku u reformama, zelenoj agendi, o UN fondu za izgradnju mira, odnosima u regionu Zapadnog Balkana i o koracima koje je potrebno preduzeti da se osigura trajna stabilnost i bezbednost kako bi se sprečio odlazak mladih iz BiH.

Gutereš je pozdravio dosadašnji napredak BiH naglašavajući da je zajedničkim naporima potrebno izgraditi napredniju BiH.

Sagovornici su se dotakli i skorog obeležavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici i nedavne pravosnažne presude Ratku Mladiću.

Ministarka BiH je govorila i o neophodnosti poštovanja sudskih presuda, donošenja zakonske zabrane negiranja genocida u BiH i slavljenja ratnih zločina.

Komentari

Vaš komentar