Turković: Danas za mir, a godinama radili na tome da BiH ne bude uspešna

Region 22. apr. 202113:467 komentara
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

Zamenica predsedavajućeg Veća ministara Bosne i Hercegovine i ministarka spoljnih poslova Bisera Turković, komentarišući izjave predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kaže da politika koja danas govori da nije za sukob godinama radi na tome da BiH ne bude funkcionalna i uspešna.

povezane vesti

“BiH je apsolutno otvorena za svaku vrstu i ekonomske, razvojne saradnje sa Srbijom i tu nema nikakve dileme. Verujemo i da otvorena pitanja možemo rešiti dijalogom i u tom smislu imamo redovne kontakte sa srpskim zvaničnicima. Svi projekti koji će doneti interes građanima, uključujući autoputeve, saobraćajno povezivanje, železnice, slobodna trgovina nisu sporni niti ih u Sarajevu blokiraju. Naprotiv, aktivno se radi na mnogima, uključujući i pitanje izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd”, navela je Turković za N1 Sarajevo.

Međutim, kako je rekla, ovde mora naglasiti nekoliko činjenica.

“Ista politika koja i danas govori da nije za sukob, ali da ne može u BiH pronaći svoj interes kontinuirano i godinama radi na tome da BiH ne bude funkcionalna i uspešna, blokira evropske reforme, budžete, projekte, nerijetko i institucije, koristi mehanizme za opstrukciju gde god to može, blokirali su godinama povratak raseljenih, povratnici žive u atmosferi straha u RS gde se slave ratni zločinci, negira se bosanski jezik, svako malo se desi neki napad na povratnike, na džamiju itd., da bi onda na kraju govorili ‘da im nije komotno u toj BiH i da treba pričati o mirnom razlazu’”, kazala je Turković.

“Ja ih pozivam da prestanu sa takvom politikom, da prestanu sa blokadama, opstrukcijama i politiziranjem i da zajednički radimo na ekonomskom i svakom drugom boljitku, da ispunjavamo evropske standarde, da završimo posao na 14 ključnih prioriteta EU i krenemo ka članstvu, pa će videti kako će im biti lepo i komotno u njihovoj domovini Bosni i Hercegovini”.

Kako je kazala, “koliko god Dodik možda želeo nešto drugo, BiH je njegova domovina”.

“Tada neće biti primorani da uzimaju skupe zajmove širom sveta i zadužuju se kako bi izbegli bankrot entitetskih vlasti. Jaka BiH je interes i srpskog naroda i građana koje žive ovde, jer samo takva država može ići putem napretka, ekonomskog progresa i članstva u EU. Tada će možda Dodik moći da uzvrati pomoć Srbiji i neće morati da čeka da Vučić pomogne siromašne opštine. Funkcionalnija i jača BiH će sigurno bolje sarađivati sa Srbijom. Dodik treba da bude iskren i kaže svom narodu da politika kojom želi da oslabi Bosnu i Hercegovinu najviše šteti manjem entitetu i ljudima koji tamo žive i skupo ih košta”, navodi Turković.

Kako je kazala, “blokirali su dogovor BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom, gde su svi, pa i RS mogli dobiti mnogo povoljnija sredstva od prodaje obveznica na berzi”.

“A, razlog odbijanja je obična politizacija i odbijanje jedne tehničke reforme, za koju tvrde da je reč o prenošenju nadležnosti na BiH. Ta odluka će RS koštati desetine miliona maraka koje će biti plaćene u višim kamatama, a platiće ih stanovništvo RS”, navela je Turković za N1.

Komentari

Vaš komentar