Transparensi: BiH među tri najgore zemlje u Evropi u pogledu korupcije

Region 25. jan 202213:29
Podeli:
Izvor: Adam Berry/AFP

Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mesto u Evropi sa ocenom 35, na skali od 0 do 100, pa je pozicionirana na 110. mesto od 180 zemalja, navodi se u regionalnom izveštaju Transparensi internešenela (TI).

Lošiji rezultat imaju samo Ukrajina i Rusija.

Povezane vesti

Ocena je ista kao i prošle godine i najgora je u poslednjoj deceniji, jer BiH, za razliku od zemalja okruženja, nije ostvarila nikakav napredak na polju borbe protiv korupcije, pre svega zbog političke opstrukcije ključnih reformi.

BiH i Albanija sada su najlošije ocenjene zemlje Zapadnog Balkana, jer su Kosovo i Severna Makedonija ostvarile određeni napredak, prvenstveno zbog procesuiranja krupnih afera i visokih zvaničnika, što se u BiH gotovo nikako ne dešava zbog zarobljenog pravosudnog sistema, navodi se u izveštaju.

Najbolje pozicionirane zemlje globalno na Indeksu percepcije korupcije ponovo su Danska, Finska, kao i ostale zapadne zemlje s visokim stepenom demokratije.

Začelje drže zemlje zahvaćene ratom, bezakonjem i diktaturom, a ove godine to su Somalija, Sirija i Južni Sudan.

U izveštaju objavljenom uz CPI, TI posebno upozorava da sve češće pojave kršenja ljudskih prava, slabljenje demokratije i jačanje autoritarnih režima dovodi do većeg stepena korupcije.

U regionalnom izveštaju za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, BiH je posebno istaknuta kao jedna od zemalja koja ostvaruje loše rezultate, te se navode sve češći napadi na kritičare vlasti koja kontroliše medije, suzbijanje građanskih sloboda i opstruisanje reformi koje bi dovele do transparentnijeg finansiranja partija i poštenih izbora.

Komentari

Vaš komentar