Tela 45 žrtava saobraćajne nesreće u Bugarskoj prebačena u Skoplje

Region 03. dec. 202113:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ognen Teofilovski

Tela svih 45 žrtava saobraćajne nesreće, izgorelih u makedonskom autobusu u Bugarskoj, prebačena su avionima u Skoplje.

Dva bugarska vojna transportna aviona sa posmrtnim ostacima makedonskih državljana trebalo je da dolete u Skoplje oko devet, ali je let iz Sofije kasnio par sati zbog jakog vetra na aerodromu.

Na Međunarodnom aerodromu „Skoplje“ organizovan je državni doček posmrtnih ostataka stradalih u izgorelom autobusu skopske firme „Besa trans“, a kovčege su iz aviona izneli pripadnici vojne garde.  Avione su dočekali predsednik države Stevo Pendarovski, premijer Zoran Zaev sa ministrima, predsednik Sobranja Talat Džaferi, lider najveće albanske partije DUI Ali Ahmeti, čelnici Islamske zajednice i pravoslavne crkve i porodice žrtava.

Tela stradalih putnika odmah su predata porodicama, a pogreb će platiti država.

Na zahtev porodica i rodbine žrtava, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije odustalo je od plana da organizuje povorku kroz Skoplje i da posmrtni ostaci budu izloženi u sali „Boris Trajkovski“. Građani koji žele da odaju poštu žrtvama mogu to da učine na trgu Skenderbeg, gde su jutros postavljeni brojni venci.

Autobus „Besa transa“ zapalio se i izgoreo 23. novembra na autoputu „Struma“ u blizini Sofije, na povratku sa turističke ture u Turskoj. Poginulo je 45 putnika, a sedam je povređeno.

Poslednji od sedam povređenih putnika prekjuče je vraćen u Skoplje.

Komentari

Vaš komentar