Svetska banka spremna da pomogne Crnoj Gori u nabavci vakcina

Region 21. jan. 202118:03
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Svetska banka je spremna da pomogne Crnoj Gori u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina kroz neki od međunarodnih programa za pomoć i saradnju u tim okvirima, izjavio je šef Kancelarije Svetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas na sastanku sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović i Salinas su ocenili da je odgovor na zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom kovid-19 apsolutni prioritet, ali se istovremeno treba fokusirati na strateški pristup upravljanja kriznim situacijama, prenela je RTCG pisanje agencije Mina.

„Salinas je stavio na raspolaganje asistenciju i posredovanje Svetske banke u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina kroz neki od međunarodnih programa za pomoć i saradnju u tim okvirima“, navodi se u saopštenju.

Borovinić Bojović kazala je da je aktuelna sitaucija velika opomena i putokaz za dalje kreiranje održivih akcionih planova i politika u slučajevima koji zahtevaju sistemsku i organizacionu hitnost u postupanju.

Ona je istakla važnost digitalizacije zdravstva i predstavila tim za digitalno zdravlje u Ministarstvu, koji će, između ostalog, imati za cilj uvezivanje svih nivoa zdravstvenog sistema i centralizovanje podataka za upravljanje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar