Sve spremno za lokalne izbore u Hrvatskoj

Region 15. maj. 202119:39
Podeli:

U Hrvatskoj je od ponoći na snazi izborna tišina uoči sutrašnjih lokalnih izbora, na kojima će glasači birati predstavničku i izvršnu vlast u 576 jedinica lokalne samouprave. Na izborima za gradonačelnike najvećih gradova, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, predizborne ankete predviđaju neizvesnu borbu i drugi izborni krug.

I zadnji listići krenuli su prema jednome od ukupno 14 biračkih mesta u zagrebačkoj gradskoj četvrti Podsljeme.

Nakon što su ih preuzeli – birački odbori moraju da pripreme biračka mesta.

“Mora sve da se proveri – listići prvenstveno, sredstva za dezinfekciju, maske, kutije za glasanje i da se zaključa soba“, kaže predsednica biračkog odbora Zdenka Kuzmić.

Birači će dobiti više listića različitih veličina – uz osnovne, u sredinama u kojima se biraju i manjinski predstavnici – i tri dodatna. Pa će neki na kraju morati da ispune njih čak 7.

Birači u Zagrebu će dobiti četiri listića. Evo kako konkretno izgledaju za ovo biračko mesto. Nakon što ih iza paravana popune – ubacuju ih u kutije. Ali, treba biti vrlo pažljiv, svaki listić ide u zasebnu kutiju.

Zato će biti različitih boja – kako kod ispunjavanaja i ubacivanja ne bi bilo zabune. Za razliku od drugih – na ovih izborima nema preferencijalnog glasa.

Građani u samoizolaciji moći će da glasaju u svom domu – ali to moraju da najave.

„Pozivam ih da se obrate svojim izbornim komisijama, a na sam dan svom odboru bar do 12h kako bi predsednici mogli da organizuju nesmetan rad do 19“, rekla je potpredsednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanič.

Ista procedura je i za obolele od korone – samo što ne glasaju sami – već uz pomoć osobe od poverenja.

I na biračkim mestima – strogi epidemiološki protokoli slični parlamentarnim izborima.

„Stroži su u smislu da je obavezno nošenje maske i na biračkom mestu i ispred ako bude gužva, preporuka je da birači imaju svoju hemijsku, nije obavezna…“, dodaje Fabijančić Križanić.

Posebno zahtevne pripreme sutrašnjih izbora imali su odbori na potresom pogođenom području. Za 51 biračko mesto trebalo je naći alternativu – pa su neka nicala iz nule.

„Mi smo ispred dva šatora, to je biračko mesto koje je premešteno, a koje je bilo u strukovnoj školi koja nije u funkciji, jedini način je bilo postavljanje šatora u neposrednoj blizini birališta, kaže Marijanka Salopek, poverenica u Sisku.

Međutim, veliki deo ljudi koji su napustili domove, neće moći da glasaju jer se na lokalnim izborima glasa samo u mestu prebivališta. Onima koji su ostali, poljuljano je poverenje u politiku.

-Važno mi je da napreduje obnova.

-Da će nam biti bolje, neće ni kod ovih niti kod onih.

-Ne nadam se ničemu, jer mislim da je Sisak u katastrofalnom stanju što se tiče svega.

Na izbore ipak treba izaći, a do sutra u 19 poštovati i izbornu tišinu. Tokom današnjeg dana zabeležena su manja kršenja uglavnom na društvenim mrežama – većina je brzo uklonjena.

Komentari

Vaš komentar