Stručnjaci: Bekstvo generala Savčića nemoguće bez pomoći bezbednosnih struktura

Region 20. avg 202107:5126 komentara
Podeli:
Izvor: Printscreen YouTube/RTRS vijesti

Skrivanje penzionisanog generala Milomira Savčića i svih ostalih begunaca od zakona teško moguće izvesti bez državnih službi i organa vlasti, izjavio je Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. I stručnjaci iz Bosne i Hercegovine smatraju da bekstva imaju veze s političkim strukturama vlasti.

Povezane vesti:

“Ljudi koji rade u državnim službama znaju kako funkcioniše sistem i koje su njegove manjkavosti, pa samim tim i kako nekoga poput Savčića mogu sakriti ‘ispod radara’. Raspadom Jugoslavije nastale su prilično male države i skoro je nezamislivo da se neko skriva toliko dugo a da službe bezbednosti ne znaju gde se taj neko nalazi”, rekao je Petrović za BIRN BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je 10. avgusta zatražio raspisivanje međunarodne poternice za Milomirom Savčićem, optuženim da je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Njega sudski policajci dan ranije nisu mogli pronaći na adresi, nekoliko sati po određivanju pritvora.

Pritvor je tražilo Tužilaštvo BiH zbog Savčićevih izjava u medijima koje se odnose na postupak koji se vodi protiv njega, kao i njegova javna obraćanja.

Savčić se pojavio na ročištu, ali u vremenu nakon ročišta koje je Sudu BiH trebalo da donese odluku o pritvoru, ugasio je telefon i postao nedostupan policajcima i svom advokatu Miodragu Stojanoviću, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Stojanović je u međuvremenu uložio žalbu na odluku o pritvoru.

“Odluka još nije donesena, a ja očekujem da će Sud odlučiti do kraja ove sedmice. Trenutno sam na odmoru i nemam nikakvih novih informacija u vezi Savčića. S njim nisam u kontaktu, a s porodicom ne kontaktiram trenutno jer odmaram”, kazao je Stojanović za BIRN BiH.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine nema novih informacija o Savčićevom eventualnom prelasku državne granice, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i dalje tvrde da se nekadašnji komandant VRS-a Milomir Savčić ne nalazi u Srbiji.

“Nakon obavljenih provera evidencija o ulasku u zemlju Uprave Granične policije, utvrđeno je da Savčić nije ušao u Srbiju. Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva medije iz BiH da ne iznose neproverene i netačne informacije koje služe kao podloga pojedincima da u svoje lične razmirice i obračune uvlače Republiku Srbiju”, rekli su iz MUP-a Srbije.

Ranije je iz Tužilaštva BiH saopšteno da Savčić ima državljanstvo Srbije.

Opširnije na portalu Detektor.

Komentari

Vaš komentar