Stomačne tegobe nakon kupanja kod Novog Vinodolskog, nadležni kažu – more cveta

Region 17. avg 202121:40 > 21:42
Podeli:
plaža
Izvor: Valery HACHE / AFP/Ilustracija

Kupači u Klenovici požalili su se na stomačne tegobe nakon kupanja na lokalnoj plaži. Kažu da se "kupaju u fekalijama", a gradonačelnik Novog Vinodolskog kaže da se radi o cvetanju mora i algama.

“Razbolela se cela plaža, a stomačne tegobe, proliv i povraćanje, pa i visoka temperatura normalna su pojava kod većine dece. Ovako nešto može izazvati puno veću štetu, te da bismo to izbegli, nakon dvanaest godina posećivanja iste plaže, primorani smo naći drugu s čistim morem”, kaže čiteteljka Novog lista koja se požalila na problem.

Gospođa kaže i da “svi plivaju u fekalijama” te da je o svemu obavešten i gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, koji je došao u obilazak, ali, kaže, na upozorenje uopšte nije reagovao.

Cvitković je pak odgovorio Novom listu i rekao da je primio pritužbe stanovnika o prljavštini u moru, kao i to da je video snimljene fotografije mrlja u moru.

“Potrebno je navedene mrlje analizirati i videti radi li se o kanalizaciji ili kakvom drugom zagađenju. Stanovnicima sam rekao da jave kada se pojavi mrlja kako bismo mogli reagovati. Takođe, objasnio sam im da na plaži na kojoj se kupaju nema nikakvog ispusta kanalizacije. Imamo ispust dela kanalizacije na koji je priključen kamp i nalazi se 300 metara od obale. Reč je o legalnom ispustu koji funkcioniše već godinama. Pokušavao sam im objasniti i da je more natprosečno toplo i uredno se događa cvetanje mora, a zagađenja smo ‘hvatali’ i na obali Novog Vinodolskog, pa je ustanovljeno da je reč o algama”, rekao je.

Istakao je i da se dva puta nedeljno uzima uzorak mora da se vidi stanje na plažama i to je javno dostupno. A prema poslednjem ispitivanju kvalieta mora objavljenom 13. avgusta samo jedna plaža u Hrvatskoj je ocenjena nezadovoljavajućom ocenom i to plaža Stara Mokošica.

Komentari

Vaš komentar