Stoltenberg: Podržavamo evroatlantski put Bosne i Hercegovine

Region 13. avg 202213:095 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Yves Herman

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odgovorio je zamenici predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministarki spoljnih poslova Biseri Turković na pismo u kojem ga je upoznala sa izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

“Uveravam vas da Severnoatlanski savez (NATO) snažno podržava evroatlanski put Bosne i Hercegovine. Alijansa će nastaviti da sarađuje sa vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnosti i promovišemo reforme u Bosni i Hercegovini”, navodi se u pismu, prenosi N1 Sarajevo.

Dalje navodi da je ruska agresija na Ukrajinu fundamentalno podriva evropsku sigurnost. Zato je, dodaje, NATO spreman da nastavi da podržava partnere koji mogu biti izloženi malignom uticaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost.

“Kao što znate, NATO razvija set mera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama“, naveo je generalni sekretar NATO.

Stabilnost Zapadnog Balkana, kako je između ostalog navedeno u pismu, je dugoročni strateški cilj Alijanse kojem ostaje do kraja predana. On je izrazio zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prete da naruše uspeh Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naveo je kako NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenintet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao i funkcionalnost institucija.

Komentari

Vaš komentar