Stano: EU ne razmatra sankcije i ne komentariše odluke SAD o Zapadnom Balkanu

Region 09. jun. 202113:21 > 13:434 komentara
Podeli:
Izvor: Screenshot

Evropska unija (EU) ne smatra da treba da komentariše najnovije odluke američke vlade o Zapadnom Balkanu i članice Unije ne razmatraju sankcije prema partnerima u tom regionu, izjavio je u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano. On je naglasio da "nije EU ta koja treba da komentariše poteze američke administracije, EU ima sopstvenu politiku prema Zapadnom Balkanu, što pokazuje i da je na nedavnom zasedanju šefova diplomatija Unije jedna od ključnih tačaka bilo angažovanje i saradnje EU sa partnerima na Zapadnom Balkanu".

Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, time je odgovorio na pitanje novinara kako EU gleda na odluku američke vlade o kažnjavanju onih koji na Zapadnom Balkanu ugrožavaju stabilnost regiona i da li Unija smera da sličnim potezima utiče na poboljšanje prilika u tom regionu.

Povezane vesti

Zvaničnik EK je istakao da o svojstvenoj politici Unije prema regionu „govori i to što je visoki predstavnik EU Žozep Borel obnovio tradiciju nezvaničnih susreta s vođama sa Zapadnog Balkana i razmatranja tamošnjih prilika i, prema tome, naš angažman s tim područjem je veoma snažan“.

„A neko razmišljanje o sankcijama nije na dnevnom redu EU i svaka odluka o režimu sankcija zahteva jednoglasnost zemalja članica Unije“, zaključio je Stano.

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je u utorak uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako je saopšteno iz Bele kuće, rešili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Kako piše Glas Amerike, Bajden je uredbom između ostalog naložio da se sankconiše bilo koja osoba za koju Sekretarijat za finansije, u konsultaciji sa Stejt departmentom, utvrdi da je „odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koje prete miru, bezbednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu“.

Kaznenim merama bi bile obuhvaćene i osobe koje su odgovorne za „ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje su umešane u korupciju u regionu, uključujući proneveru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito“.

Komentari

Vaš komentar