Stano: Borel želi da mu vođe sa Zapadnog Balkana iznesu svoje viđenje o regionu

Region 17. maj. 202114:261 komentar
Podeli:
Peter Stano
Izvor: N1

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel na večeri s vođama sa Zapadnog Balkana u utorak u Briselu očekuje da mu iznesu svoje viđenje političke situacije i razvoja u regionu, izjavio je portparol Evropske komisije (EK) Peter Stano.

Povezane vesti

On je time na brifingu za novinare u Evropskoj komisiji odgovorio na pitanje agencije Beta šta tačno očekuje Borel da čuje od lidera regiona i koja je njegova poruka njima, imajući u vidu da je visoki predstavnik EU šefovima diplomatija Unije prošle nedelje rekao da situacija na Zapadnom Balkanu predstavlja „ozbiljan geopolitički problem“.

Samo održavanje sastanka je važno jer je Borel ocenio da takvih susreta između visokih zvaničnika EU i Zapadnog Balkana nije bilo, rekao je Stano.

To je, po njegovim rečima, „logičan nastavak rasprave koju su šefovi diplomatija EU održali prošle nedelje o regionu, kad su razgovarali iz šireg strategijskog i političkog ugla o Zapadnom Balkanu, a ne samo o proširivanju“.

Proširivanje je za EU, ali ministri inostranih poslova Unije su, po rečima Stana, hteli da sagledaju situaciju iz šireg ugla.“Razlog i cilj sutrašnjeg susreta je da se zaista čuje od vođa sa Zapadnog Balkana kako oni vide tamošnju političku situaciju i stanje stvari“, rekao je Borelov predstavnik za medije.

On želi da se „obnovi mnogo redovnije angažovanje oko znatno širih pitanja od samog proširivanja, o čemu mi imamo mnogo češće kontakte na mnogim ravnima EU i partnera sa Zapadnog Balkana“.

„To je cilj te večere i očekivanje je da će se takve razmene mišljenja nastaviti i dati jasniji podstrek tekućem angažovanju EU u odnosu na Zapadni Balkan“, zaključio je Stano.

Kako je ranije saopšteno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće prisustvovati radnoj večeri koju za lidere država Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žozep Borel, a Srbiju će na sastanku predstavljati predsednica Vlade Ana Brnabić, potvrđeno je za N1 u Službi za spoljne poslove EU u Briselu i kabinetu premijerke Brnabić.

Komentari

Vaš komentar