Vučić u Bijeljini: Veliki i moćni hoće da nam uzmu zemlju, neće dobiti ni pedalj

Region 15. sep 202208:04 > 13:4195 komentara
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

U Bijeljini se obeležava "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", kojem prisustvuju najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske. Ceremoniji prisustvuje i patrijarh srpski Porfirije.

„Ovaj istorijski trenutak od nas zahteva da se ujedinimo kao Srbi. Suština svake slobode je pravo na različitosti i samo tako možemo da ostanemo ujedinjeni u borbi za slobodu“, kazao je, između ostalog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se prisutnima.

Pročitajte još

Dodao je da je ovaj dan važan, jer „u vreme kad celi svet ratuje, treba da shvatimo da samo sebe imamo“.

„Moramo da poštujemo sebe, svoju zastavu i da radimo na jedinstvu ukoliko nam to bude obaveza. Srbija se suočava sa brojnim izazovima, posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, „mir, kao i sloboda, čuvaju se samo pod jednom zastavom, a Srbiju i Srpsku ništa ne može da podeli“.

Vučić je naglasio da „istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo i zajedno pobedimo ludilo koje može ove prostore da ponovo pretvori u klanicu“.

„Suština svake slobode jeste pravo na različitost i da budemo drugačiji, da verujemo drugačije i ne mislimo isto“, dodao je on.

Predsednik Srbije je dalje kazao da „veliki i moćni hoće da nam uzmu zemlju i po širini i dužini, ali da neće dobiti ni pedalj“.

„I danas, iako to ne želimo da vidimo, možemo da izgubimo i slobodu i državu i živote, a razlika je u tome što ovaj istorijski trenutak od nas zahteva da se ujedinimo pod našom zastavom, našom trobojkom“, rekao je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se jedinstvo, koje treba srpskom narodu, nikada neće osvojiti, već će se osvajati, naglašavajući da je uveren da će se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležavati i u budućnosti.

„Danas Srbi imaju dve države – Republiku Srpsku i Srbiju, ali uvek ćemo nastojati da se borimo za jedinstvo“, rekao je Dodik, ističući da je „majka Srbija“ nešto što živimo na ovim prostorima.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema njegovim rečima, Srbi treba da se objedine i zato što je danas „svet u neredu“, dodavši da je prošli vek bio vek stradanja, a da će buduće decenije biti decenije „srpskog ujedinjenja u svakom smislu“.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da, treći put, Republika Srpska i Republika Srbija zajednički obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao dan početka proboja Solunskog fronta, ali i kao simbol svega onoga što srpski narod, ma gde on bio, baštini duboko u sebi.

„Ovo je dan kad slavimo i naš identitet u svim svojim elementima, vrednosti na kojima počivamo, koje su čuvane i odbranjene kroz istoriju i to češće u teškim nego u jednostavnim i lakim vremenima“, navela je ona.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Ti elementi zato, dodala je Cvijanović, jedinstvo, sloboda i zastava, „imaju posebnu važnost i težinu koji uveliko izlaze iz okvira simbolike i suštinski se vezuju za našu sposobnost da opstanemo i da trajemo“.

Patrijarh SPC Porfirije čestitao je okupljenima današnji praznik.

„Za nas sve počinje zastavom koja se Konstantinu ukazala na nebu sa znakom Gospoda Isusa Hrista“, kazao je on.

Dodao je da su Srbi „izloženi nasrtajima raznih politika i ideologija, koje hoće da iznutra preoblikuju sistem vrednosti i da naprave od srpskog naroda ono što niti je bio, niti će biti, niti želi da bude“.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Vlade Srbije i RS odlučile su da taj praznik obeležavaju 15. septembra, na dan kada je 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

Komentari

Vaš komentar