Splitsko-makarski nadbiskup: I Isus je bio u lokdaunu

Region 04. apr. 202115:29
Podeli:
Nadbiskup Barišić
Izvor: Milan Sabic/PIXSELL

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je, služeći uskršnju misu u katedrali svetog Duje, u propovedi istakao kako je i slučaj Isusa iz Nazareta bio proglašen lokdaunom, ali da je "svemoguća Božja ruka razbila taj katanac", piše Index.hr.

„Ljudska ruka svojom zlobom zarobila je i osudila Isusa na smrt, zapečatila je grob, proglasivši slučaj Isusa iz Nazareta lokdaunom“, rekao je nadbiskup Barišić predvodeći misno slavlje, piše Index.hr.

Svemoguća Božja ruka razbila je, kazao je, taj katanac i otvorila zatvorenost groba vaskrsavši Isusa i postavivši ga začetnikom života „prvorođenim među mnogom braćom“.

„Uskrsli Gospodin isto tako otvara, svojim učenicima kao i nama danas, jedan drugi lokdaun našeg uma i srca“, istakao je Barišić.

Prema njegovim rečima, ti zahvati – Hristovo vaskrsenje, ukazanja i poznavanje Pisma „Božje su delo, kakvo čudo u očima i srcima našim“.

„Očevu Božansku ljubav od nas ništa ne može rastaviti: ni osuda krsta, ni poniženje groba“, poručio je Barišić.

„Bog u Isusu daje konačni smisao egzistenciji“

Istakao je kako Bog Stvoritelj u Isusu Hristu, svojoj ljubavi prema nama, ostvaruje i daje konačni smisao ljudskoj egzistenciji i istoriji sveta.

„U svome Sinu, našem Spasitelju, prihvata našu patnju, svu moralnu i fizičku bedu ljudskoga života, dajući joj snagom ljubavi svoga krsta smisao i preobraženje“, dodao je Barišić.

Takođe je rekao kako je radosni događaj Hristovog vaskrsenja temelj stvaranja i ostvarivanja „novog života, društva i sveta“.

„Na dan vaskrsenja Gospodinova, zamolimo Onoga koji je otvorio katanac groba i slepoću srca, da i mi s njime vaskrsnemo na novost života, da budemo svesni i odgovorni vernici koji će živeti i svedočiti razlivenu Božju ljubav u srcima našim, a svima znati opravdati i dati razlog naše vaskrsle nade“, zaključio je nadbiskup Barišić na kraju svoje homilije.

Komentari

Vaš komentar