SPC dostavila nacrt temeljnog ugovora Vladi Crne Gore

Region 29. apr 202107:485 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Srpska pravoslavna crkva (SPC) dostavila je Vladi Crne Gore Nacrt Temeljnog ugovora i on će biti u potpunosti usaglašen između Vlade i SPC, uvažavajući pravni poredak države i kanonsko i organizaciono ustrojstvo SPC, saopšteno je kasno sinoć iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

povezane vesti

Predsednik Vlade, dodaje se u saopštenju, u stalnoj je komunikaciji sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

„Nacrt ugovora koji je usvojio Sveti arhijerejski sinod dostavljen je Vladi Crne Gore, a Vlada će sa svoje strane ubzo zvanično odgvoriti, nakon što utvrdi da li su sve odredbe nacrta ugovora u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Ugovor će biti predstavljen javnosti i potpisaće ga patrijarh srpski Porfirije i premijer Krivokapić“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su saopštili da se raduju što će srpski patrijarh srpski Porfirije uskoro doći u Crnu Goru.

Patrijarh Porfirije i administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije saopštili su ranije sadržaj Temeljnog ugovora usaglašen i da je preostalo samo njegovo potpisivanje.

Patrijarh Porfirije izjavio je da je s premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan Temeljni ugovor izmedju države Crne Gore i SPC u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC u Crnoj Gori, neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan.

Joanikije je objasnio da se na istovetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i verskim zajednicama. On je rekao da je Nacrt ugovora već spreman.

Mediji su objavili da je Ugovor, navodno još 11. aprila, predat premijeru Krivokapiću, nakon što je Sinod Srpske pravoslavne crkve izmenio prvobitnu verziju teksta koju je uradila Vlada Crne Gore.

Crnogorska opozicija zahteva da javnost bude upoznata sa sadržajem dokumenta pre potpisivanja, sumnjajući da bi njime mogli biti ugroženi nacionalni i državni interesi.

I partija URA, potpredsednika vlade Dritana Abazovića, zatražila je da taj dokument pre potpisivanja bude predstavljen javnosti.

Prethodna Vlada Crne Gore bila je u ozbiljnom sukobu sa SPC zbog Zakona o slobodi veroispovesti koji je trebalo da reguliše imovinska pitanja verskih objekata.

Nezadovoljna Zakonom o slobodi veroispovijesti, koji je Skupština Crne Gore usvojila krajem 2019, SPC je pokrenula višemesečne masovne protestne litije, koje je podržavala većina stranaka sadašnje vlasti. Nakon formiranja Vlade, nove vlasti su promenile sporni zakon.

Komentari

Vaš komentar