SNV: Uništena zastava srpske zajednice u Varaždinu

Region 29. nov. 202116:576 komentara
Podeli:
SNV
Izvor: N1

U noći petak na subotu 27. novembra, nepoznati počinitelji uništili su zastavu srpske zajednice u Varaždinu, saopšteno je iz Srpskog narodnog vijeća.

Na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina nalazile su se tri zastave: državna zastava Republike Hrvatske, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice. Uništena je samo zastava srpske zajednice.

Kako su saopštili iz varaždinskog vijeća „od 15. septembra 2013. godine do 10.jula 2020. godine na zgradi Vijeća su uništene dvojezične natpisne ploče četiri puta (sve se nalaze u prostoru Vijeća). Počinitelji su blago osuđeni po članku 235 KZ otuđenja tuđe stvari. Ove 2021. godine zločinački i mrzilački počinitelji su se okomili na uništenje simbola srpske zajednice Hrvatskoj. Ovo nisu, kako se navodi, izolovani slučajevi i šalje se kontinuirano poruka da „srpska zajednica u gradu Varaždinu nije naša““.

Vijeće naglašava da prethodni gradonačelnici nisu izašli pred kamere i javno osudili ovaj čin mržnje koje se događa u gradu „tolerancije i ugodnog suživota nacionalnih manjina“ koje žive u gradu i županiji.

Policija je obavila uviđaj, a Vijeće srpske nacionalne manjine grada Varaždina traži da se o svemu izjasni i gradonačelnik i to na način da osudi ovaj čin mržnje, što su propustili njegovi prethodnici.

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Varaždina je, uz gradonačelnika, o svemu informisalo i predsednika Saveta za nacionalne manjine RH -a, g. Aleksandra Tolnauera.

Komentari

Vaš komentar