Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona u BiH: Osiguraću da se vaš glas računa

Region 02. okt 202220:1933 komentara

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit nametnuo je odluke o izmeni Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, prenosi N1 Sarajevo.

Izmene su naslovljene kao „Paket funkcionalnosti“. Poručio je biračima kako je doneo odluke  „koje će osigurati da se njihov glas računa i da njhova demokratska volja bude ispoštovana“, prenosi N1 Sarajevo.

Šmit je građanima BiH poručio da su demokratskim glasanjem na današnjim opštim izborima pokazali svoju odgovornost i da sada njihova glasačka volja mora biti ispoštovana.

POVEZANE VESTI:

„Ono što mora uslediti je brzo formiranje vlada, parlamenata i pravosudnih institucija, koje moraju biti spremne da se odmah uhvate u koštac sa brojnim ozbiljnim pitanjima koja se nalaze pred ovom zemljom i njenim građanima. To je potrebno kako bi BiH mogla napredovati na svom putu ka kandidatskom statusu za EU“, naveo je visoki predstavnik.

Istakao je da je “previše vremena izgubljeno” i da “neophodnim zakonodavnim ili izvršnim odlukama nedostaje transparentnosti ili se one jednostavno blokiraju i ne sprovode”.

“Za sudbinu ove zemlje ključno je da više ne bude blokada. Zbog toga sam nametnuo mere koje će unaprediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali. Izmene koje sam danas uveo neće uticati na glasove koje ste dali. Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore, već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama i uspostavljanje indirektno izabranih tela“, objasno je Šmit.

Istakao je i da nije reč o velikoj reformi Izbornog zakona koja je, prema njegovim rečima, još uvek neophodna i naširoko diskutovana.

Šmit je rekao i da izmene koje je nametnuo nisu implementacija odluka državnih i međunarodnih sudova, jer nema prava to da uradi, budući da je menjanje odredbi dejtonskog ustava države isključivo pravo Parlamenta BiH.

Stoga je uputio “hitan zahtev danas izabranom sazivu Parlamenta BiH da brzo usvoji odluku o kojoj se već više od deset godina samo raspravlja, koja se čeka, o kojoj se samo izriču bujice rči bez ikakvih posledica: implementirajte presude Sejdić-Finci, Zornić i sve druge odluke suda u Strazburu i sudova u Sarajevu.“

„Uvode se mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi“

Podvukao je da je u odsustvu domaćeg konsenzusa i u skladu sa njegovim mandatom, kao i imajući u vidu potrebe ljudi, razmotrio odluke i danas ih doneo.

„Odlukama se uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH. Mnoge procedure su pojednostavljene. Uvedeni su rokovi. I postoje posledice u slučaju ignorisanja ovih rokova. Nakon današnjih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju taocem. I očekujem od svih posvećenost zajedničkom radu u konstruktivnom duhu. Uneo sam u Ustav (Federacije) i zahtev za obaveznu saradnju, što je osnova za prosperitet svih“, poručio je Šmit.

„Da budem jasan: Niko ne može narediti volju da se zajednički radi u ime kantona, entiteta i države. Kao preduslov za uspeh neophodan je mentalni i moralni zaokret u glavama pojedinih ljudi i političara ovde u Bosni i Hercegovini“, dodao je visoki predstavnik.

„Zaštitni mehanizmi ne mogu biti upotrebljeni za paralizu sistema“

Takođe je dodao ustavnu odredbu kojom se uvodi pravo da svako može da ostvari direktno učešće u političkom odlučivanju, a posebno da mladi imaju pravo da izađu sa svojim interesima i potrebama.

Šmit je naveo da postoji potreba da konstitutivni narodi zadrže svoje zaštitne mehanizme, ali da istovremeno ti zaštitni mehanizmi ne mogu biti upotrebljeni za paralizu sistema.

„Ovom odlukom sam povećao broj delegata u Domu naroda. Time se omogućava raspodela mandata tako da se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima o čemu je bilo reči u slučaju Ljubić, te u nekim drugim presudama. Takođe, sada po prvi put Ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH“, objasnio je visoki predstavnik.

Poručio je i da njegove odluke imaju za cilj da spreče paralizu Federacije BiH nakon izbora.

„Zato to činim i ove odluke donosim danas. Ne postoji način da se ugrozi struktura BiH kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, sa tri konstitutivna naroda i Ostalima. I svi imaju i treba da imaju zaštićena prava“, zaključio je Šmit.

Koncepti iz 1995, kako je dodao, moraju se prilagoditi novoj, otvorenoj i razumnoj mladoj generaciji.

„Upravo u ovom trenutku, evo s moje strane jedno razmišljanje i najava: stranke, političari i politički kalkulanti koji žele misliti da je blokada donošenja odluka moguća kao legitimno sredstvo u multietničkoj Bosni i Hercegovini varaju se, i ja ću u budućnosti koristiti sve svoje ovlasti da to deblokiram! U svim slučajevima, ako bude potrebno! U svim slučajevima, ako bude potrebno”, zapretio je Šmit.

Zahvalio se svima s kojima je razmenjivao ideje, uključujući i one sa kontroverznim predlozima.

 

Komentari

Vaš komentar