Slovenija želi da vakciniše i Sputnjikom V, čeka odobrenje Evropske agencije

Region 16. apr. 202123:29
Podeli:
Vakcina Sputnjik V Torlak
Izvor: Izvor: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Slovenija je stavila rusku vakcinu Sputnjik V na svoju listu kandidata za kampanju imunizacije protiv kovida-19, ali čeka odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA) za taj preparat, izjavila je članica stručnog saveta slovenačke vlade Bojana Beović.

„Savetodavna grupa za vakcinaciju nedavno je preporučila da se nabave sve one vakcine koje razmatra EMA i koje nalaze se u postupku dobijanja odobrenja. To smo učinili zato da vakcinu, u trenutku kad bude odobrena, možemo odmah početi da koristimo kako ne bismo gubili vreme“, rekla je Beović za državnu televiziju u Ljubljani, navodeći da je to razlog što je Slovenija stavila na spisak vakcina i Sputnjik, ako dobije zeleno svelo evropskog regulatora.

Ruski mediji objavili su 12. aprila da stručnjaci Evropske agencije za lekove borave u Moskvi radi procene vakcine Sputnjik V, navodeći da će predstavnici EMA posetiti i proizvodne pogone.

Predstavnici evropskog regulatornog tela, koje je početkom marta pokrenuo postupak analize ruske vakcine, posetili su dve klinike gde se sprovodi treća ključna faza kliničkih ispitivanja Sputnjika V i razgovarali s medicinskim osobljem, objavila je u ponedeljak agencija Interfaks, pozivajući se na svoje neimenovane izvore.

Sa ukupno 230.826 zaraženih i 4.147 umrlih od posledica kovida, Slovenija se nalazi na 11. mestu liste specijalizovanog sajta worldometers.info, prema parametru broja smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Slovenija je do danas protiv koronavirusa vakcinisala ukupno 360.450 stanovnika, što je ukupno 17,2 posto populacije, a 136.582 je primilo po dve doze vakcine, uglavnom AstraZeneke i Fajzera.

Slovenija je dobila i vakcine Džonson&Džonson, ali ih ne koristi, čekajući novu odluku evropskog regulatornog tela, nakon što su Sjedinjene Države privremeno obustavile vakcinaciju.

Sa nešto više od dva miliona stanovnika, Slovenija je, prema ranijim najavama zvaničnika, odlučna u nameri da do sredine ovog leta vakciniše više od polovine svoje populacije.

Prema podacima od četvrtka, Slovenija je među 4.253 PCR testa registrovala 860 pozitivnih, što je svaki peti testirani, a umrlo je petoro zaraženih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar