Slovenija otvara srednje škole, vakcinacija zaposlenih u školama i vrtićima

Region 04. mar. 202113:05
Podeli:
Izvor: Stringer/AFP

Učenici srednjih škola u Sloveniji od ponedeljka se ponovo vraćaju u školske klupe, a počinje i masovna vakcinacija zaposlenih u školama i dečjim vrtićima, odlučila je slovenačka vlada.

Kako javlja agencija Hina, reč je o nastavi po tzv. modelu C za srednjoškolce, pa će naizmenično polovina razreda jedne nedelje učiti uživo, a naredne od kuće.

Učenici osnovnih škola će nastaviti rad s nastavom uživo, s tim da će učenici od šestog do devetog razreda sve vreme dok su u školi morati da nose maske, rekla je na konferenciji za novinare ministarka obrazovanja Simona Kustec.

Do sada su nastavu u školama imali samo srednjoškolci završnih razreda zbog priprema za maturu.

U ponedeljak počinje i masovna vakcinacija Astrazenekom pedagoških radnika i vaspitača, saopštila je slovenačka vlada, navodeći da je njihova vakcinacija važna za siguran rad škola i vrtića. Najpre će biti vakcinisani oni nastavnici i učitelji koji su stariji od 50 godina, ali će i oni nakon vakcinacije, kao i ostali, morati da se svake nedelje testiraju na koronavirus.

Vlada se odlučila na dodatna popuštanja restrikcija u nastavnom procesu zbog velikog pritiska javnosti i upozorenja pedagoga na negativne posledice po mlade generacije, u psihološkom i pedagoškom smislu.

Prema podacima objavljenim u četvrtak, u poslednja 24 časa u Sloveniji je potvrđeno 1.019 novozaraženih koronavirusom, a četiri osobe su umrle.

U bolnicama je trenutno 511 hospitalizovanih zbog kovida-19, od kojih ih je 86 na intenzivnom lečenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar