Slovenački parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera

Region 25. maj. 202221:52 > 21:541 komentar
Podeli:
Robert Golob
Izvor: REUTERS/Borut Zivulovic

Slovenački parlament potvrdio je menadžera Roberta Goloba za predsednika vlade, koju će poslanici potvrditi iduće nedelje.

Za Goloba su glasala 54 poslanika, 30 ih je bilo protiv, a jedan je glas bio nevažeći, prenosi agencija Hina. Uoči glasanja, Golob je rekao da na osnovu velikog poverenja koje su mu dali na izborima 24. aprila, želi Slovencima pružiti „nadu u bolju budućnost“ i da im vrati „veselje prema životu“.

Aludirajući na odlazeću vladu desnice koju je poslednje dve godine vodio Janez Janša, predsednik stranke Pokret Sloboda kazao je da su građani na izborima pokazali da žele da žive u „normalnoj državi“, a ne u „stalnoj neizvesnosti“ koja ih je pogadjala poslednje dve godine.

Kao prioritete svoje vlade naveo je zdravstvo koje mora biti javno i dostupno svima bez obzira na socijalni status, te sve veće cene energije i hrane.

Golobov Pokret Sloboda je pobedio na izborima s 35 odsto osovjenih glasova i on će formirati koalicionu vladu sa levim partnerima, Socijalnim demokratima i strankom Levica.

Komentari

Vaš komentar