Slovenački novinar: Šuškalo se danima o postojanju navodnog “non pejpera”

Region 15. apr. 202117:24 > 18:068 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Među stručnjacima za međunarodne odnose u Sloveniji danima se “šuškalo” o postojanju diplomatskog "non pejper" dokumenta koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši, izjavio je novinar N1 Slovenija Miha Orešnik.

“Razgovarao sam sa par stručnjaka za međunarodne odnose i rekli su mi da se šuškalo već danima o postojanju tog dokumenta, ali da su svi čekali šta će od toga biti”, rekao je Orešnik za N1.

Povezane vesti:

Kaže da stručnjaci govore da taj dokument može naškoditi Sloveniji, koja 1. jula preuzima predsedavanje Evropskom unijom na šest meseci.

Orešnik dodaje da je i opozicija u Sloveniji “jako oštro” reagovala i ocenila da se ovim predlogom “otvara Pandorina kutija”.

Slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta koji je premijer Slovenije Janez Janša navodno uputio u Brisel, a u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Novinar N1 iz Slovenije kaže da ta zemlja sebe smatra „neutralnom“ na Balkanu i da EU ceni mišljenje Slovenije kao bivše zemlje Jugoslavije koja je sada u EU.

Dodaje da je slovenačkom premijeru „jako prestižno“ da vodi EU od 1. jula i da se na Balkanu napravi neki pomak baš u tom razdoblju.

„To bi za Janšu bilo odlično za izbornu kampanju koja sledi za godinu dana“, rekao je Orešnik.

Ističe ističe da u diplomatiji “non pejper” službeno ne postoji, zbog čega je “skandal da ovako nešto procuri u javnost”.

“Međutim, još uvek nemamo potvrdu da li je ovaj dokument stvarno nastao u Sloveniji”, rekao je on.

Dodaje da Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da nisu imali veze sa dokumentom i da postoje samo nagađanja da je nastao u kabinetu premijera Janše, a jednim delom i u kabinetu premijera Mađarske Viktora Orbana.

Ako je Janša stvarno umešan u to i ako je slao te dokumente po Evropi i “proveravao puls”, nije računao da će to izaći u javnost i na otpor na koji je naišao u Sloveniji, kaže Orešnik.

Dodaje da su članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine tek 40 dana nakon posete predsednika Slovenije Boruta Pahora otkrili da ih je pitao da li je moguć miran raspad BiH.

Pahor je do sada naglašavao da je protiv prekrajanja granica, a za sutra je zakazao konferenciju za medije povodom govora o navodnom „non pejperu“, rekao je Orešnik.

Ceo intervju na N1 pogledajte ovde:

Komentari

Vaš komentar