Slovenački imunolog: Vakcinisani manje zaštićeni od omikrona od prebolelih

Region 29. nov. 202115:1940 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Oni koji su se vakcinisali protiv kovida-19 biće manje zaštićeni protiv nove omikron varijante koronavirusa od onih koji su se zarazili i preležali kovid, procena je poznatog slovenačkog imunologa Alojza Ihana.

„Vakcinisani dobijaju uglavnom antitela koja su jako osetljiva na nove varijante, iz čega sledi da oni na mutirani virus imaju manju otpornost“, kazao je Ihan u razgovoru za slovenačku televiziju, dodavši da za razliku od njih one koji su preležali neku od ranijih varijanti kovida štiti i stanični imunitet koji se na taj način razvije u njihovom organizmu.

„Oni koji su kovid-19 preboleli uz antitela razviju i stanični imunitet, zato nije verovatno da će njihov imuni odgovor biti slabiji nego za pređašnje varijante, pa oni zbog novog soja ne moraju biti toliko zabrinuti“, kazao je Ihan.

Dodao je da omikron varijanta ima neobičnu kombinaciju promena strukture virusa, što ukazuje da se je ona razvijala kroz duži vremenski period „na imunokompromitovanoj osobi“.

Što se tiče sve većeg broja država koje zatvaraju granice u pokušaju da spreče unos nove omikron varijante iz inostranstva, Ihan je kazao da je reč o „refleksnoj reakciji“ jer se tako reagovalo i u slučajevima pojave  nekih ranijih sojeva, premda se u nekim slučajevima kasnije pokazalo da to nije bilo potrebno.

„Tek ćemo naknadno moći reći jesu li mere koje se sada preduzimaju bile potrebne ili ne, ali je kod ovakvog epidemiološkog stanja bolje biti oprezan i mere donositi unapred nego prekasno“, kazao je Ihan.

Nova omikron varijanta virusa u Sloveniji još nije otkrivena, a referentni laboratoriji koji sekvencioniraju uzorke tvrde da će biti otkrivena pravovremeno, kako bi se preduzele potrebne mere.

Za sada epidemiolozi preporučuju svima onima koji nakon povratka iz inostranstva osete slabost i simptome zaraze da se odmah jave lekaru i što pre testiraju.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je kako će se omikron varijanta kovida-19 verovatno proširiti i da predstavlja „vrlo visoki“ globalni rizik te je savetovala 194 članice da ubrzaju vakcinisanje visokoprioritetnih grupa i „osiguraju planove za ublažavanje posledica“ kako bi se održale nužne zdravstvene usluge.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar