Skupština RS usvojila zakon o neprimenjivanju Inckove odluke

Region 30. jul 202117:28 > 21:4232 komentara

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika, kojom je Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Usvojeni zakon ima tri člana u kojima piše da se izmene Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo Incko, neće primenjivati na teritoriji RS, kao i da nadležni organi ovog entiteta neće sarađivati s nadležnim organima BiH u primeni zakona o zabrani negiranja genocda.

Parlament RS usvojio je i izmene Krivičnog zakonika BiH, kojim su zaprećene zatvorske kazne i do 15 godina za one koji Republiku Srpsku nazivaju genocidnom i agresorskom tvorevinom, a srpski narod genocidnim.

Od 83 poslanika na posebnoj sednici parlamenta bilo je njih 73, za ove zakone je bilo 70 poslanika, dok su protiv glasala tri poslanika Koalicije za BiH, odnosno stranaka sa sedištem u Federaciji BiH.

Povezane vesti:

Oba zakonska rešenja predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US-a, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP-a.

Sednici su prisustvovali i predsednici parlamentarnih političkih stranaka iz RS.

Parlament je podržao i zaključke koji su usaglašeni na sastanku predsednika svih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj, održanom u ponedeljak. Zaključcima se odbacuju nametnute odluke Visokog predstavnika Valentina Incka, za koje se navodi da su „neprihvatljive i ništavne“.

Iako je posle sastanka u ponedeljak predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović izjavio da lideri stranaka iz RS odbacuju dalju saradnju s Visokim predstavnikom, u danas saopštenim zaključcima nema te odredbe.

Isto tako, korigovali su i prvobitni stav da uopšte neće učestvovati u radu institucija BiH dok se sporni zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina ne povuče.

„Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsedništvo, Savet ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH), osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske, sve dok se ne razreši pitanje nametnutog zakona“, navodi se u zaključcima.

Još je navedeno da se „odbacuje svako nametanje odluka u BiH“ i naglašava da novi Visoki predstavnik „nije legalno izabran u skladu sa predviđenim procedurama“.

Dodaje se da će druge zajedničke aktivnosti biti razmatrane i usaglašene u narednom periodu.

Predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Republika Srpska jedinstvena i da se posle ove sednice Narodne skupštine odluka odlazećeg Visokog predstavnika Valentina Incka neće moći primenjivati.

„Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu posle rata“, ocenio je Čubrilović.

Doneti zakoni stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Komentari

Vaš komentar