Skupština opštine Srebrenica usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda

Region 02. jul. 202123:5842 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Skupština opštine Srebrenica usvojila je Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. veku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Јugoslavije u tom periodu. Za tu odluku glasali su srpski odbornici, nakon što su bošnjački napustili sednicu posle duge rasprave, prenela je RTRS.

Inicijativu za usvajanje Rezolucije podneo je potpredsednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD, koji je rekao da taj dokument treba da pokaže obim stradanja srpskog naroda i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. veku.

Na ovaj način želimo da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon ovolikih žrtava i njegove odbrambene, slobodarske i večite borbe na strani pobednika protiv osvajača, kazao je Pavlović.

Odbornik SDS i predsednik te stranke u Srebrenici Momčilo Cvjetinović obrazložio je da se Rezolucija temelji na naučnim činjenicama o stradanju srpskog naroda iz Srebrenice u svim ratovima u 20. veku, a kao primer istakao je podatak da je čak 70 odsto srpskog stanovništva iz ove opštine stradalo u Drugom svetskom ratu.

On je istakao da se, uprkos činjenici da je više od 3.000 Srba sa ovog prostora ubijeno u poslednjem ratu, i dalje srpski narod pokušava satanizovati i proglasiti genocidnim, a njegove žrtve nipodaštavati, što je neprihvatljivo.

Zaključeno je da se tekst Rezolucije prosledi Narodnoj skupštini Republike Srpske da zauzme stav o tome.
Dokument će biti prosleđen i parlamentu Crne Gore da se i on upozna sa srpskim stradanjima u Srebrenici, uz ocenu da je to trebalo da urade pre nedavnog usvajanja Rezolucije o Srenrenici, kada su potpuno ignorisali srpske žrtve.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se više ne može ćutati na ono što se radi srpskom narodu i na pritiske koji se na njega vrše donošenjem raznih rezolucija, kojima se Srbi okrivljuju za ono što nisu počinili.

„Skupština opštine Srebrenica morala je da reaguje. Ovo je pravi potez da se zaštite srpski interesi. Ova rezolucija je donesena radi istine i zaštite srpskog naroda i ne umanjuje interese drugih“, kazao je Grujičić.

Na današnjoj sednici je zatraženo da se stavi van snage ranije usvojena odluka o posebnom statusu i izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske, koju je donela tadašnja bošnjačka skupštinska većina.

Komentari

Vaš komentar