Skup podrške Palestini u Severnoj Makedoniji: „Zaustavite krvoproliće“

Region 16. maj. 202115:458 komentara
Podeli:
Izvor: Furkan Abdula/Anadolu Agency

U Skoplju, glavnom gradu Severne Makedonije, održan je skup podrške Palestini i palestinskom narodu, javlja agencija Anadolija.

Na skopskom trgu okupljeni su osudili izraelske napade na Gazu i optužili državu Izrael za etničko čišćenje palestinskog naroda.

Povezane vesti:

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo  „Zaustavite krvoproliće u Palestini“, ”Moje srce je uz Palestinu“, ”Treba biti tih kada deca spavaju, ali ne kad umiru”…

Na protestima su se okupili predstavnici različitih građanskih organizacija i pripadnici nekoliko etničkih zajednica među kojima su Makedonci, Albanci, Turci, Bošnjaci, Romi i drugi, ali i građani poreklom iz Palestine i Jordana, prenosi Anadolija.

Izrael je naizgled pojačao napade u proteklim danima kako bi pričinio što veću štetu Hamasu dok se pojačavaju napori da se uspostavi prekid vatre.

U najnovijim sukobima, najgorim od rata u Gazi 2014. godine koji je trajao 50 dana, ubijena je najmanje 181 osoba, uključujući 52 dece, a više od 1.200 je ranjeno.

Na izraelskoj strani je podacima AP-a poginulo desetoro ljudi, među njima dvoje dece i jedan vojnik.

Sukobi su počeli nakon što je Izrael odlučio da iseli više palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima, a palestinsko stanovništvo započelo proteste protiv te odluke.

Nakon borbi demonstranata i policije, ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad počele su sa raketnim napadima na Izrael, na koje je Izrael odgovorio vazdušnim napadima.

Komentari

Vaš komentar